Komplektuodami namų vaistinėlę Lietuvos gyventojai vis dar daro kelias esmines klaidas

Prieš 1 metus 106

Netikėčiausiais atvejais gelbėjanti namų vaistinėlė – vienas svarbiausių atributų kiekviename namų ūkyje. Nors vaistinėlę savo namuose turi bene kiekvienas Lietuvos gyventojas, neretai vaistinėlės turinys neatitinka svarbiausių šeimos poreikių, o beveik kas trečias namų ūkis vaistus laiko netinkamai, rašoma pranešime spaudai.

Peršalimo ligų sezonui įsismarkavus namų vaistinėlė gali tapti tikru išsigelbėjimu, bet tik tinkamai sukomplektuota vaistinėlė padės užtikrinti, kad staiga sunegalavus nereikės vykti į vaistinę ar skubios pagalbos skyrių.

„BENU vaistinė“ tinklo vaistininkė Laura Mockutė atkreipia dėmesį, kad įprastai kiekvieniems namams tinkamą vaistinėlę turėtų sudaryti keli medicininiai prietaisai bei net kelių grupių medikamentai.

„Užklupus įvairiems negalavimas naudinga visuomet po ranka turėti termometrą ir kraujospūdžio matuoklį. Pagrindiniai namų vaistinėlę sudarantys medikamentai turėtų būti vaistai nuo skausmo ir uždegimo, kurie taip pat padėtų malšinti ir temperatūrą. Dar viena svarbi vaistų grupė – vaistai nuo virškinamojo trakto sutrikimų. Tai yra virškinimo fermentai, apsinuodijus gali gelbėti angliukas.

Rudenį įsisiautėjus peršalimo ligoms, pravartu namuose visuomet turėti vaistų nuo peršalimo, taip pat įvairių medikamentų slogos gydymui, jūros vandens, kuris padės palaikyti normalią nosies higieną peršalus. Ekstremaliais atvejais labiausiai gali gelbėti vaistai nuo alergijos, tepalai nuo sumušimų, taip pat pleistrai, tvarsčiai, priemonės žaizdų dezinfekcijai“, – vardija L. Mockutė.

Kiekviena namų vaistinėlė – unikali

Specialistė pastebi, kad namų vaistinėlės turinys gali labai skirtis priklausomai nuo to, kiek šeimoje yra narių, ar šeimoje yra mažamečių vaikų, asmenų, sergančių lėtinėmis ligomis, vyresnių asmenų, taip pat nuo sezoniškumo.

„Jei šeimoje yra asmenų, sergančių lėtinėmis ligomis, namų vaistinėlėje visuomet reikėtų turėti atitinkamus vaistus priklausomai nuo ligos pobūdžio. Jei namų ūkyje yra vaikų, derėtų pasirūpinti priemonėmis nuo viduriavimo, kosulio. O štai atsižvelgiant į sezoniškumą, vasarą vaistinėlę galima papildyti apsaugos priemonėmis nuo saulės, nuo nudegimo bei uodų“, – vardija vaistininkė.

Norint nepasimesti skirtingų vaistų gausoje ir namų vaistinėlę papildyti tikrai būtinais vaistiniais preparatais, L. Mockutė pataria individualią namų vaistinėlę komplektuotis kartu su vaistininku. Specialistas padės tinkamai įvertinti šeimos poreikius bei parinks tinkamus preparatus, kurie atliks kelias funkcijas, pavyzdžiui, malšins skausmą ir mažins temperatūrą. Rinkoje gausu skirtingų medikamentų su ta pačia veikliąja medžiaga, tačiau skirtingais pavadinimas, tad vaistininkas padės atsirinkti tai, kas tinkamiausia konkrečiam pacientui.

Įvardija netinkamas vaistų laikymo namuose praktikas

Net ir tinkamai sukomplektuota vaistinėlė gali tapti nebenaudinga esant netinkamoms vaistų laikymo sąlygoms, neatsižvelgiant į joje esančių vaistinių preparatų galiojimo laiką ar pamirštant ją reguliariai peržiūrėti.

Tyrimai rodo, kad tik 42 proc. vaistų namuose yra laikoma tinkamomis sąlygomis, o net 27 proc. namų ūkių galima rasti vaistų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Neretu atveju vaistai laikomi vaikams lengvai pasiekiamoje vietoje – tokia praktika pastebėta net 36 proc. namų ūkių. Tad norint geriausiai išnaudoti namuose esančios vaistinėlės teikiamas naudas, L. Mockutė atkreipia dėmesį į kelis svarbius dalykus.

„Siekiant užtikrinti, kad namuose laikomi vaistai visuomet bus tinkami vartojimui, juos reikėtų laikyti sausoje aplinkoje, saugant nuo tiesioginių saulės spindulių. Dar vienas svarbus aspektas – visus vaistus reikėtų laikyti jų originaliose pakuotėse kartu su informaciniais lapeliais, kad nepasimirštų skirtingų vaistų vartojimo instrukcijos. Be abejonės, svarbu užtikrinti, kad vaistai būtų laikomi vaikams nepastebimoje ir nepasiekiamoje vietoje siekiant išvengti įvairių nemalonių situacijų“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Namuose laikomi vaistai turėtų būti peržiūrimi bent kartą per pusmetį, taip įsitikinant, kad visi preparatai yra tinkami vartojimui. L. Mockutė pabrėžia, kad visi pasibaigusio galiojimo vaistai turėtų būti pakeičiami naujais, o senieji – atnešami į bet kurią vaistinę ir atiduodami, kad jais pasirūpintų atliekas tvarkančios įmonės.

Skaityti visą pranešimą