Kodėl neveikia vandens šildytuvas? Kada remontuoti, o kada verta keisti nauju?

Prieš 1 metus 151

Boileris arba vandens šildytuvas yra labai populiarus įrenginys tarp mūsų šalies namų ūkių. Karšto vandens reikia ištisus metus. Vienas iš taupiausių bei patogiausių būdų juo apsirūpinti yra būtent vandens šildytuvo įsirengimas. Tačiau jį sumontavus, daug kas paprasčiausiai pamiršta apie priežiūrą, aptarnavimą ir techninius įrenginio poreikius. Dėl šių priežasčių ir/ar dėl amžiaus jis gali sugesti arba imti prasčiau veikti. Kai kada kalti išsiplėtimo indai, kai kada – susidėvėjusi elektronika, trečiais atvejais – kalkių ir kitų mineralų pilnas vanduo.

Nutikus gedimui – reikia jį diagnozuoti, suprasti jo rimtumą bei apsispręsti dėl to ar jį verta remontuoti, ar reikėtų keisti. Šis straipsnis padės nuspręsti!

Jeigu vandens šildytuvo viduje pilna apnašų

Tuomet, kai vandens iš vandentiekio sudėtyje daug geležies, mineralų ar kitų mikroelementų, jis būna linkęs kalkėti. Kuomet šildytuvo viduje tų apnašų susikaupia daug, kyla problemų. Šildytuvas ima prasčiau veikti, ženkliai krinta jo efektyvumas. Kiekvienais metais pasitaiko tokių atvejų, kada žmonių namuose suprastėjęs šildytuvo veikimas paskatina įrenginį nurašyti ir ieškoti naujo. Visgi, apnašas nuvalius įrenginys toliau puikiai veiktų, tad kai kada geriausia tiesiog pasiraitoti rankoves ir atlikti šį darbą.

Visų pirma – atjunkite galios šaltinį – dujas, elektrą, abu. Tuomet užsukite vandens tiekimą į boilerį. Tuomet reikėtų prie nuleidimo vožtuvo prijungti sodo arba kitą žarnelę, kuria vanduo galėtų ištekėti iš boilerio. Tam pasiruoškite kibirą(-us). Nuleidus vandenį iš šildytuvo, palikite jį šiek tiek nusistovėti, kad patikrintumėte ar jame nėra nuosėdų. Jeigu yra, kartokite nuleidimo procesą tol, kol jų gerokai sumažės. Galiausiai vėl pilnai užpildykite boilerį ir jūsų įrenginys vėl turėtų veikti puikiai!

Nebėga karštas vanduo arba bėga per karštas vanduo

Šias dvi problemas nusprendėme sugrupuoti drauge, kadangi jų priežastys/sukėlėjai dažnai yra panašūs. Jeigu nebėga karštas vanduo – tai jūs susidūrėte su dažniausiai pasitaikančia problema, kuri ištinka boilerius. Dažniausiai kaltas sugedęs arba prastai veikti pradėjęs termostatas. Įprastai jis keičiamas nauju. Tai nebūtinai yra brangus remontas, tačiau jį dažniausiai atliks tik profesionalus meistras. Jeigu vanduo yra per karštas, tai gali būti, kad termostatą reikia sureguliuoti iš naujo, kadangi kai kada pasitaiko, jog gamyklinis nustatymas yra per aukštas.

Jeigu problema yra elektros sistemoje, tuomet karšto vandens stygių sukelia ir sulūžę arba prastai veikiantys kaitinimo elementai arba elektros sistemos dalys. Išmuštas saugiklis bei sugedęs jungiklis gali būti kelios iš dažniausių priežasčių. Problemą diagnozuoti tiksliai gali tik pakankamą kompetenciją vandens šildytuvų remonto srityje turintys meistrai.

Vandens šildytuvas leidžia vandenį

Jeigu pastebite, kad vanduo laša ne per specialų išleidimo kranelį, o kitose vietose, tuomet, ko gero yra kaltos prastai sujungtos santechninės detalės. Ekspertai teigia, kad dėl šios problemos gauti iškvietimai dažniausiai atsiremia į tai, kad būna prastas sandarinimas, žemos kokybės vamzdžiai.

Visgi, lašėjimą sukelti gali ir labai didelis korozijos kiekis šildytuve. Dėl korozijos gali sutrūkinėti pati konstrukcija.

Nemalonus vandens kvapas arba spalva

Pradėkime nuo nemalonaus kvapo. Vandens šildytuvai yra savaime sukurti būti labai sandarūs, todėl naujas įrenginys problemas dažniausiai patiria dėl to, kad yra netinkamai paruošiamas darbui, nėra prižiūrimas arba vanduo, kuris jame naudojamas – žemos kokybės. Natūralu, kad beveik bet kuriame vandentiekyje vanduo nebus 100% gėlas ir tyras. Tačiau, jeigu mineralinių priemaišų yra labai daug arba susidėvi filtrai, į šildytuvą pateks nešvarus vanduo, kuriame užsiveis bakterijų turinčios nuosėdos. Bakterijoms žūstant, susidaro nemalonų kvapą turinčios vandenilio dujos, kurios patenka į vandentiekio sistemą. Problemos sprendimas – visiškas boilerio išvalymas ir vandentiekio sistemos įvertinimas, jeigu reikia, keičiant/plečiant filtrų sistemą. Dažnai pasitaiko ir tai, jog iš boilerio atitekėjęs vanduo yra rūdžių spalvos. Tokį rezultatą sukelti gali ne vienas veiksnys. Pagrindinis kaltininkas, ko gero yra savo darbo jau nebeatliekantis anodas boilerio viduje. Anodas tam ir yra, kad surinktų visus mineralus bei nešvarumus, taip paaukodamas save, jog vanduo išliktų švarus. Jeigu jis nebeveikia taip, kaip turėtų, tuomet talpyklos viduje atsiranda rūdys, kurios pasklinda po vandenį. Anodas taip pat gali veikti ir gerai, tačiau jeigu talpykla surūdija – nieko nebepadarysi, ji gali sutrūkinėti.

Skaityti visą pranešimą