Klastinga liga atsėlino į Lizdeikos gimnaziją

Prieš 1 metus 95


Tuberkuliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia lašeliniu būdu per orą plintanti tuberkuliozės bakterija, galinti pažeisti bet kurį organą, dažniausiai – plaučius. Ligą platina tik atvira plaučių tuberkulioze sergantys žmonės. Statistika rodo, jog sergamumas tuberkulioze, nepaisant asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų pastangų, nemažėja, nors pastaraisiais metais ir stabilizavosi. Tačiau, anot medikų, atsiranda ir naujų šios ligos iššūkių. Sergamumas tuberkulioze didėja ir Radviliškio rajone. 2021 m. Radviliškio rajono savivaldybėje užfiksuotas 21 naujas tuberkuliozės atvejis 2020 m. – 11. Infekcinė liga atsėlino ir Radviliškio Lizdeikos gimnaziją.

Gimnazijoje – trys tuberkuliozės atvejai

Sausio 20 dieną Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informavo Radviliškio rajono savivaldybės administraciją, kad Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje nustatyti du atviros plaučių tuberkuliozės atvejai. Iš viso šiais mokslo metais – 3 atvejai. Pirmasis atvejis buvo identifikuotas spalio mėnesį. Šiuo metu sergantys asmenys yra izoliuoti. Beje, tuberkulioze susirgo abiturientai.

Pasak Lizdeikos gimnazijos direktorės Inos Bajarauskaitės, tik sužinojus apie užkrečiamos ligos atvejus gimnazijoje, buvo imtasi visų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomenduojamų priemonių, apie ligą mokinių tėvai informuoti žinutėmis elektroniniame Tamo žurnale.

Pasak NVSC Radviliškio skyriaus vedėjos Linos Murnikaitės, šiuo metu vyksta tuberkuliozės židinio epidemiologinis tyrimas, sąlytį su sergančiais turėję asmenys tiriami profilaktiškai.  
Po nustatyto pirmojo atvejo jau ištirta 110 iš maždaug 600 sąlytį su sergančiaisiais turėjusių asmenų. Visiems, iki šiol nepasitikrinusiems sveikatos, bus atliekamas išsamus rentgeno tyrimas, likusiems 400 asmenų (jaunesniems nei 18 metų) mokykloje bus atliekami tuberkulino tyrimai. 

Tyrimai bus atliekami nemokamai

Valstybinė ligonių kasa kompensuoja plaučių rentgeno tyrimą turėjusiems sąlytį su užsikrėtusiuoju, tad toks tyrimas yra nemokamas, jei yra šeimos gydytojo siuntimas. Tačiau norint atlikti plaučių rentgeno tyrimą nepilnamečiam asmeniui, būtinas vieno iš tėvų sutikimas.

Dėl tėvų sutikimų problemų kilti neturėtų, nes nuo sausio 25 dienos organizuojami nuotoliniai gimnazijos darbuotojų ir tėvų susirinkimai, kurių metu aptariami tolimesni veiksmai, tėvai apklausiami dėl sutikimo vaikams atlikti reikalingus tyrimus.

Pasak VšĮ Radviliškio ligoninė direktoriaus pavaduotojos medicinai Daivos Kaušaitės, ligoninė yra pasiruošusi atlikti rentgeno tyrimus asmenims, turėjusiems kontaktą su infekuotuoju, jiems bus sudaromos sąlygos tyrimą atlikti net ir savaitgaliais.

Pamokos vyks įprastu būdu

Kadangi tuberkulioze yra užsikrečiama nuo tiesioginių infekcijos šaltinių, Lizdeikos gimnazijoje pamokos ir toliau vyks įprastu būdu, tačiau bus imtasi papildomų higienos priemonių: vėdinamos patalpos ir valomi paviršiai. 

Gimnazistų tėvai panikos nejaučia

Pakalbinti Lizdeikos gimnazijos mokinių tėvai sakė dėl atviros tuberkuliozės atvejų didelės panikos nejaučia: „Svarbu, kad užkrečiamos ligos židiniai buvo laiku pastebėti, sergantieji izoliuoti. Be abejo, sutiksiu, kad sūnui būtų peršviesti plaučiai ar atlikti kiti tyrimai – tikrai nepakenks. Visada geriau žinoti, kad pavojingos ligos išvengta. Tikrai nenorėčiau, kad gimnazija vėl grįžtų į nuotolinį mokymą. Dėl saugumo mokiniai galėtų gimnaziją lankyti pamainomis. Jau dėl nuotolinio mokymosi per karantiną suprastėjo vaikų pažymiai, o jeigu dar dėl tuberkuliozės tektų sugrįžti į nuotolinį, būtų tikrai žiauru“.

Pasak NVSC Radviliškio skyriaus vedėjos Linos Murnikaitės, šiais metais kitose Radviliškio rajono mokyklose tuberkuliozės atvejų nebuvo užfiksuota.

Pasiteiravus, ar dėl tuberkuliozės bus tikrinamos kitos rajono mokyklos, buvo atsakyta, kad šiuo metu koncentruojamasi ištirti visą Lizdeikos gimnazijos bendruomenę, todėl, bent šiuo metu, kitų mokyklų tikrinimų nėra numatyta.

Belieka tikėtis, kad pavojingai ligai bus užkirstas kelias ir ji toliau nebeplis rajono ugdymo įstaigose.

„Radviliškio krašto“ informacija

Radviliškio ligoninėje ir savaitgaliais bus galima persišviesti plaučius, atlikti kitus tyrimus
Gimnazijoje pamokos vyks įprastu būdu, tik bus laikomasi griežtesnių higienos priemonių
Skaityti visą pranešimą