Kinai užsienyje reiškia palaikymą protestuojantiems tautiečiams: tarp Kinijos žmonių atsirado sąmoningumas

Prieš 1 metus 51

Per Kiniją ritantis protestams dėl valdžios taikomos nulinio COVID-19 politikos, demonstrantams paramą reiškia ir užsienyje gyvenantys išeiviai. Pastarosiomis dienomis demonstracijos vyko daugiau nei dešimties valstybių sostinėse ir didmiesčiuose – tarp jų Londone, Sidnėjuje, Tokijuje ir Paryžiuje. Jų dalyviai teigia siekiantys solidarizuotis su Kinijos gyventojais ir pasmerkti Pekino režimą.

Per didmiesčius besiritantys protestai padarė tai, kas seniai buvo nutikę – gyvenančius žemyninėje Kinijoje suvienijo su tais, kurie nusprendė emigruoti ir gyvena demokratijoje. Plakatai su komunistų partiją smerkiančiais žodžiais kyla šalia užsienio šalyse esančių Kinijos ambasadų ir konsulatų.

„Tai solidarumo protestas. Bet jis išaugo į kai ką daug didesnio. Manau labai svarbu atkreipti į tai dėmesį. Tarp Kinijos žmonių atsirado sąmoningumas. Ypač tarp kinų studentų. Ne tik čia, bet ir didžiuosiuose Kinijos miestuose“, – sakė protestuotojas Londone.

Demonstracijos užsienyje nėra didelės – čia žmonės dažniau renkasi dešimtimis, o ne šimtais. Bet sako, kad palaikymas Kinijoje protestuojantiems draugams ir artimiesiems ypač reikalingas.

„Prieš 30 metų prieš civilius ir studentus naudoti tankai. Dabar valdžia daro tą patį – bando susidoroti su piliečiais. Kinijos žmonės niekada neturėtų pamiršti, ką jų valdžia jiems padarė. Privalome pasipriešinti ir pasakyti „ne“, – teigė Sidnėjuje protestavusi Baochiang Sun.

Įvykių sūkuryje atsidūrusiems Vakarų korespondentams trukdoma dirbti – kartais ir naudojant jėgą, kaip parodė sumušto ir sulaikyto BBC žurnalisto atvejis. Tačiau oficiali Pekino linija – informaciją apie protestus ir jų mastą neigti.

„Jūsų apibūdinama situacija neatitinka realybės. Kinija laikosi dinaminės nulinio COVID-19 politikos ir atsižvelgdama į padėtį vietoje imasi pakeitimų“, – aiškino Kinos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Režimo represijos prabilti verčia ir ten, kur atsiminimai apie žodžio laisvę ir aktyvią pilietinę visuomenę dar gyvi, bet Honkonge demonstrantų pasirodymas truko neilgai – kelios dešimtys jaunuolių su gėlėmis ir plakatais greitai aptverti, kad policija nustatytų jų tapatybes.

„Matau, kad Kinijoje daugybė žmonių veiksmais reiškia savo įsitikinimus. Manau, privalau juos palaikyti, – tikino protestuotojas Jamesas

Dėl režimo taikomos griežtos nulinio COVID-19 politikos kilusius protestus stebėtojai vadina didžiausiais nuo tada, kai panaudojus smurtą Tiananmeno aikštėje 1989-aisiais išvaikyta studentų demonstracija.

Skaityti visą pranešimą