Kauno kapinėse oficialiai kyla kolumbariumų kainos

Prieš 1 metus 186

Ženkliai išaugus laidojimų urnose skaičiui ir šalyje besitęsiant aukštam infliacijos lygiui, keičiasi urnų laidojimo kolumbariumuose paslaugų įkainiai Romainių, Petrašiūnų ir Seniavos viešosiose kapinėse.

Stebimas vis didesnis užimtumas

„Brangstančios darbo priemonės, statybinės medžiagos, energetiniai ištekliai ir paslaugų kainos, taip pat didėjantis minimalus darbo užmokestis bei geopolitinės padėties neapibrėžtumas atitinkamai augina ir mūsų teikiamų paslaugų bei prekių savikainą.

Pastarosiomis dienomis susiduriama ir su žmogiškųjų išteklių trūkumu, todėl ir čia kainų pokyčiai – neišvengiami. Tik taip galėsime užtikrinti, kad ir toliau sklandžiai dirbsime prižiūrėdami miesto kapines, tvarkydami aplinką jose ir teikdami kitas paslaugas“,– teigia Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Ričardas Čėsna.

Kaip skelbiama Kauno miesto savivaldybės pranešime spaudai, pastaruoju metu pastebimas stipriai išaugęs laidojimų urnose skaičius – Kaune tai sudaro apie 60 proc. visų laidojimų. Taip pat didėja ir palaikų laidojimas kolumbariumuose. Šių metų pradžios duomenimis, užimtumas Kauno miesto Petrašiūnų viešosiose kapinėse siekė 86 proc., o pirmosiose Romainių kapinėse apskritai neliko nė vienos laisvos vietos.

Kainas koreguoja infliacija

Petrašiūnų kapinėse esančio betoninio kolumbariumo savikaina, palyginti su 2018 metais, išaugo 69 proc. Čia fiksuojama didesnė paklausa nei kitur, o plėtra šiose kapinėse yra ribota. Dėl to čia kainos didės nuo 1300 iki 1500 eurų nišoms, esančioms antrame, trečiame bei ketvirtame aukštuose. Pirmame ir penktame aukštuose kaina kils nuo 900 iki 1100 Eur.

Per pastaruosius kelerius metus daugiau nei trečdaliu išaugo ir pirmosiose Romainių kapinėse esančių kolumbariumų savikaina. Įgyvendinus jų plėtrą, čia antrame, trečiame ir ketvirtame aukštuose nišų kaina didės nuo 600 iki 800 Eur, o pirmame ir penktame – nuo 500 iki 600 Eur. Neženkliai paslaugų įkainiai keisis ir Seniavos viešosiose kapinėse – vidutiniškai apie 50 Eur. Visi šie įkainiai apskaičiuoti 25 metų laikotarpiui.

Gyventojai ir toliau galės laidoti urnas su palaikais Rokų seniūnijoje esančiose Vainatrakio kapinėse, sumokėdami tik už duobės iškasimą.

Tolesnė kolumbariumų plėtra

Atsižvelgiant į kolumbariumų užimtumo tendencijas, dar praėjusiais metais miesto kapinėse pradėta šių statinių plėtra.

Šiemet Petrašiūnų viešosiose kapinėse suplanuota įrengti apie 130 nišų. Iki šimto papildomų urnoms skirtų vietų bus ir Romainiuose.

Per šiuos ir kitus metus savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra“ planuoja kolumbariumų įrengimą ir Panemunės kapinėse.

Šiuo metu iš viso Kaune esančiuose kolumbariumuose užimtos 889 nišos iš 1227.

Skaityti visą pranešimą