Kaune gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė

Prieš 1 metus 80

Miško gatvėje yra įsikūrę Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Kauno ligoninės akušerijos ir ginekologijos klinikos Krikščioniškieji gimdymo namai.

Tėvai per tris mėnesius mėnesius gali bandyti susigrąžinti kūdikį.

Policija įprasta tvarka surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 158 straipsnį, numatantį atsakomybę už vaiko palikimą. Už naujagimio palikimą gyvybės langelyje atsakomybė nėra taikoma. Naujagimio palikimas yra anonimiškas, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

2009 metų lapkričio mėnesį Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose atidarytas pirmasis Lietuvoje Gyvybės langelis. Tai speciali patalpa, į kurią įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia signalas ir auklėtojos skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis pati mama.

Šiuo metu Gyvybės langeliai Lietuvoje veikia maždaug dešimtyje įstaigų įvairiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Tauragėje, Jonavoje, Alytuje.

Birželį Kaune, Miško gatvėje esančiame gyvybės langelyje buvo rasta 10 parų naujagimis.

Liepos viduryje gyvybės langelyje Vilniuje, Žolyno gatvėje, buvo rasta maždaug 2-3 parų amžiaus naujagimė. Birželį čia rastas paliktas 2-3 parų vyriškos lyties naujagimis.

Gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities, kad galėtų pasielgti humaniškai ir suteikti gimusiam kūdikiui galimybę gyventi.

„Gyvybės langelyje paliktą kūdikį tėvai arba vienas iš tėvų gali susigrąžinti per tris mėnesius – reikia kreiptis į teritorinį vaiko teisių skyrių pagal kūdikio palikimo vietą. Jeigu tėvai neturi įtikinamų įrodymų dėl vaiko tapatybės, tėvystė nustatoma DNR tyrimu“, – teigia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Kai tik kreipiamasi dėl palikto kūdikio susigrąžinimo, vaiko teisių gynėjai tėvams arba mamai iš karto organizuoja psichologo pagalbą, rūpinasi ryšio su atkūrimu. Tokia pagalba būna reikalinga ir vėliau.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

Skaityti visą pranešimą