Kasčiūnas apie Estijos premjerės žodžius: išmintingai kelia politinę temperatūrą

Prieš 1 metus 88

Pasisakiusi apie NATO gynybos planus Baltijoms šalims, Estijos premjerė išmintingai kelią politinę temperatūrą, o Lietuva taip pat laikosi pozicijos, jog mūsų regione Aljanso gynybos architektūra turi būti peržiūrima, teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Estijos premjerė Kaja Kallas, kurią citavo „Financial Times“, teigė, kad dabartiniai NATO gynybos planai neužkirstų kelio Estijos ištrynimui iš žemėlapio, o sostinė Talinas būtų sulygintas su žeme.

Anot jos, dabartiniai Aljanso planai numato Baltijos šalių užkariavimą, o tada jos būtų atkariautos po 180 dienų.

Priminusi, kad invazija Ukrainoje tęsiasi jau daugiau nei 100 dienų, K. Kallas pabrėžė: „Jei palyginsite Ukrainos ir Baltijos šalių dydį, tai reikštų visišką mūsų valstybių ir kultūrų sunaikinimą.“

Lietuvos Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, paklaustas apie tokius Estijos premjerės žodžius, teigė, kad tai tik liudija, jog reikia naujos NATO gynybos architektūros mūsų regione.

„Brigada pagal visą šitą logiką yra tik pradžia, ko mums reikia. Tai pirmiausia atgrasymo architektūra, kaip ir oro gynyba, ir galimybė priimti diviziją, susaistyti mūsų brigadas su divizijomis ir pan. Viską reikia daryti greičiau.

Kur yra niuansas, kad dabar mes einame NATO adaptacijos kontekste link ne virtualių planų, bet jau judame link priskirtų pajėgumų. Tu gal ir gali būti kitoje teritorijoje, negu pagal planą turi ginti Lietuvą ar kitas Baltijos šalis, bet tu esi priskirtas ir esi pasirengęs. Atidirbsime pratybose ir reakcijos laikas bus daug mažesnis. Jei tai kartu surakintume, būtų labai neblogas dalykas“, – komentavo L. Kasčiūnas.

Paklaustas, ar Estijos premjerė NATO gynybos planus dabar komentavo siekdama daryti įtaką sprendimams NATO prieš kitą savaitę Madride vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą, L. Kasčiūnas patvirtino taip ir manantis.

„Išmintingai kelia politinę temperatūrą. Lietuva irgi tą patį sako. Turime peržiūrėti iš esmės architektūrą, tai pradėkime nuo to. Estijos premjerė, man rodos, mąsto taip pat“, – portalui LRT.lt teigė L. Kasčiūnas.

Tiesa, Seimo NSGK pirmininkas teigė, kad planuose apie 180 dienų terminą nėra kalbama: „Nemanau, kad 180 yra tas terminas, apie kurį kalbame, ne tik nemanau, bet ir žinau, kad ne. <...> Tikrai ne 180 dienų, negaliu kalbėti apie konfidencialius NATO gynybos planus, bet tikrai ne 180 dienų. Tai yra dienų klausimas.“

Skaityti visą pranešimą