Kas yra juodoji skylė?

Prieš 1 metus 149

Juodosios skylutės yra regionai erdvėje, kuriuose gravitacinis spaudimas yra toks stiprus, kad net šviesa negali pabėgti. Tai reiškia, kad juodosios skylutės yra vietos, kuriose net ir šviesos spinduliai neišeina iš jų. Tai yra dėl to, kad juodosios skylutės turi didelę masę koncentruotą labai mažame taku.

Juodosios skylutės yra įvairių dydžių. Yra mikroskopinės juodosios skylutės, kurios gali būti susidariusios po supernovos sprogimo, ir yra supermasinės juodosios skylutės, randamos centre kiekvieno galaktikos.

Astronomai juodąsias skylutes nustato netikrindami jų atvaizdą, o stebindami aplink juodąsias skylutes esančius objektus. Pavyzdžiui, juodosios skylutės gali traukti aplink save žvaigždes ir dujas, sukurdamos spinduliuotės srautus ir kitais požymiais.

Juodosios skylutės taip pat gali būti suskirstytos į dvi kategorijas: nejudančias ir sukamąsias. Sukamosios juodosios skylutės yra labiau paplitusios ir jos gali būti susijusios su kompaktiškais objektais, tokiais kaip quasars ir aktoriaus centrinės juodosios skylutės.

Juodosios skylutės yra vieni iš keisčiausių ir paslaptingiausių objektų mūsų visatoje, ir jos vis dar kelia daug klausimų mokslininkams. Mokslininkai neseniai sukūrė juodosios skylutės vaizdą pirmą kartą per Event Horizon Telescope projektą, taigi juodosios skylutės tyrimai yra vis dar didelis srities mokslo krypčių.

Šaltinis: OpenAI

Skaityti visą pranešimą