KAM: saugiojo tinklo veikimas išbandytas krizės atveju

Prieš 1 metus 140

Saugiojo valstybinio duomenų perdavimo tinklo veikimas išbandytas krizės atveju, nutrūkus tarptautiniam interneto ryšiui, ketvirtadienį skelbia Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Šis bandymas buvo atliekamas, siekiant stiprinti Lietuvos atsparumą kibernetiniams incidentams. Jį šios savaitės pradžioje organizavo Kertinis valstybės telekomunikacijų centras (KVTC).

„Tokie bandymai, atliekami ne stalo pratybose, o realiai išjungiant tarptautinius interneto ryšius, ypač svarbūs siekiant įvertinti valstybės informacinių išteklių atsparumą, kibernetinį saugumą ir autonominį veikimą tokiomis sąlygomis, galimybių tarp svarbiausių valstybinės institucijų informacijos keitimuisi elektroninėje erdvėje įvertinimui“, – pranešime sakė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

„Testavimo metu iš institucijų surinkta informacija leis daryti prielaidas, kiek mes, valstybės institucijos, esame pasiruošę, pavyzdžiui, kibernetinėms atakoms ar tiesiog fiziniam interneto išjungimui. Taip pat tai leis identifikuoti ir tobulintinas vietas“, – pridūrė jis.

Šiuo išbandymu buvo vertinamos gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių valstybės ir savivaldybių institucijų, naudojančių Saugiojo tinklo paslaugas, galimybės krizės atveju naudotis informaciniais ištekliais ir komunikuoti su kitomis tinkle esančiomis institucijomis.

Išbandymo metu, realiai neveikiant tarptautiniam interneto ryšiui, dalyviai turėjo įvertinti, kaip įstaigose veikia tarpusavio komunikavimo priemonės, interneto svetainės ir elektroninių paslaugų portalai (pvz. www.lrv.lt, www.registrucentras.lt, www.epaslaugos.lt) , valstybės registrų, informacinių sistemų sąveiką.

Saugiojo valstybinio duomenų perdavimo tinklo išbandyme dalyvavo apie 300 valstybės ir savivaldybių institucijų.

Saugusis tinklas yra nepriklausomas nuo viešųjų ryšių tinklų ir turi veikti krizės ar karo sąlygomis bei užtikrinti svarbiausių institucijų veiklos tęstinumą.

Tinklo naudotojai yra institucijos, kurioms pavestos funkcijos ekstremalių situacijų, stichinių nelaimių, mobilizacijos, karo ir kitų kritinių atvejų metu.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą