Kaip vyrai „Jack Daniels“ Radviliškyje vogė

Prieš 1 metus 184

Prekybos centre, esančiame Gedimino gatvėje, Radviliškyje, du vyrai, kurių vienas teistas 18 kartų, kitas – 24 kartus, pasiėmė po keturis butelius brangių gėrimų ir kaip niekur nieko išėjo pro duris. Tai pastebėjo vaizdo stebėjimo kameros. Įrašus peržiūrėjęs apsaugos darbuotojas kreipėsi į policiją. Paaiškėjo, kad Edvinas Kaminskas iš alkoholinių gėrimų skyriaus pavogė 4 butelius 0,7 litro talpos konjako „Heneesy“, kurio vieno butelio vertė 31,99 Eur, o Džeraldas Babravičius – 4 butelius 0,7 l talpos viskio „Jack Daniels“, kurio vieno butelio vertė 18,99 Eur. Bendra vagyste prekybos centrui padaryta turtinė žala – 207,32 Eur. Su minėtais vyrais veikė ir trečiasis bendrininkas – anksčiau neteistas Aurimas Valiūnas, kuris atvežė kompanionus prie parduotuvės ir laukė jų automobilyje. Tokie trijulės veiksmai įvertinti, kaip baudžiamasis nusižengimas, numatytas Baudžiamojo kodekso 178 straipsnio 4 dalyje.

Pasakojo, kad vogti nesitarė

Nors iš vaizdo įrašo prekybos centre matyti, kad Edvinas K. bei Džeraldas B. iki parduotuvės įėjimo atėjo kartu, po to išsiskyrė, vienu metu ėmė iš lentynos alkoholio butelius ir už juos nesumokėję išėjo, jų susitarimą vogti parduotuvėje alkoholį patvirtina ir telefonų pasiklausymo metu gauti duomenys, du kaltinamieji savo kaltę pripažino tik iš dalies, o trečias kaltės apskritai nepripažino. Apklaustas teisiamajame posėdyje, kaltinamasis Džeraldas B. parodė, kad 2021 m. balandį vienas autobusu atvyko į Radviliškį pas draugą pasiskolinti pinigų, atsitiktinai užėjo į prekybos centrą, kur spontaniškai sugalvojo ir pavogė 4 butelius viskio. Juos esą eidamas pėsčias išgėrė, galėjo ir išpilstyti. Vyras nepripažino, kad veikė grupėje. Jis sutiko atlyginti tik už savo paimtas prekes.

Kaltinamasis Edvinas K. paaiškino, kad į Radviliškį atvyko pas merginas, su jomis ėjo į parduotuvę, o ten jis vienas pats spontaniškai pavogė 4 butelius alkoholio. Nors su savo draugu Džeraldu B. prekybos centre buvo vienu metu, tuo pačiu metu iš lentynų ėmė butelius, tačiau šis kaltinamasis sakė, kad vogti iš anksto nesitarė ir į parduotuvę atėjo atskirai. Ir šis vyras aiškino, kad alkoholį suvartojo pats.

Sakė, kad apie vagystę nieko nežinojo

 Aurimas V. savo kaltės, kad dalyvavo vagystėje, apskritai nepripažino. Jis sakė, kad galėjo būti, jog iš draugiškumo kitus du bendrus pavežė iki prekybos centro. Šių „kolegų“ žino tik pravardes. Pasiklausytame telefoniniame pokalbyje esą kalba ne jis, telefono numeris – taip pat ne jo. Policijai anksčiau duodamas parodymus, Audrius V. patvirtino, kad Edviną ir Džeraldą pavežė iki prekybos centro ir jų palaukė, bet apie jų užmačias nieko nežinojo.

Teismas nepatikėjo, kad vyrukai vienu metu parduotuvėje atsidūrė atsitiktinai

Teismas trijų vyrukų išsisukinėjimus įvertino kritiškai ir nusprendė, kad visų jų kaltė visiškai įrodyta jų pačių daliniais prisipažinimais ir parodymais, liudytojų parodymais, įvykio vietos apžiūros protokolais, elektroninių ryšių analize bei kita baudžiamosios bylos medžiaga. Džeraldas B. ir Edvinas K. yra draugai, daugybę kartų teisti už smulkias vagystes. Jie vienu metu pasirodė vienoje ir toje pačioje nusikaltimo vietoje – toje pačioje parduotuvėje, kur abu vogė tos pačios rūšies prekę. Nors jie į parduotuvę užėjo atskirai, matyti, kad jie buvo vienas netoli kito. Akivaizdu, kad jie suprasdami, jog yra filmuojami, tyčia nesirodė kartu. Viename vaizdo įraše jie matomi vienas netoli kito ir matyti, kaip, vienam paėmus 4 vnt. butelių, ir pasitraukus, tuoj pat pasitraukia ir kitas.

Pasekmės – kalėjimas ir bauda

Visi bendrininkai pripažinti kaltais dėl nedidelės vertės svetimo turto vagystės. Dviems anksčiau teistiems vagišiams teismas skyrė 45 parų arešto bausmes. Jos buvo subendrintos su anksčiau skirtomis bausmėmis. Daug kartų anksčiau teistam Džeraldui B. pataisos namuose teks atlikti subendrintą 3 metų laisvės atėmimo bausmę.  Jo „kolegai“ Džeraldui B. kalėti teks šiek tiek trumpiau – subendrinta bausmė siekia 2 metus 6 mėnesius laisvės atėmimo. Aurimui V., kuris pripažintas vagystės pagalbininku, draugų iš lentynų pagrobtas alkoholis atsieis nepigiai – jam skirta 30 MGL (1500 Eur) bauda, kurią jis įpareigotas sumokėti per 6 mėnesius.

Iš visų trijų nuteistųjų solidariai priteistas uždarosios akcinės bendrovės 207,32 Eur civilinis ieškinys.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs – jis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Rita Grigalienė

Skaityti visą pranešimą