Kaimo turizmo sodybos tuščios – keliautojai bijo lietaus, kainų ir karo

Prieš 1 metus 82

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai tikina esantys ant išlikimo ribos. Šį sezoną paslaugos brango apie 20 proc., gyventojai dažniau renkasi poilsį arčiau namų. Daugiau nei perpus sumažėjo ir užsienio turistų. Sodybų šeimininkai sako, kad klientų nesulaukia ir dėl lietingų orų. Kai kurios jų susitrumpino darbo savaitę, nes neišgali darbuotojams mokėti atlyginimų.

Panevėžietis Regimantas sako geriausiai pailsintis žvejodamas. Prie Ekrano marių, kaip jas vadina vietiniai, bene kasdien ateinantis vyras, pasvajoja ir apie poilsį sodyboje bei žvejybą ežere.

„Reikia gal laukt geresnės vasaros, o ką gi dabar ten veiksi, tik kortom žaist. Žvejoti galima, su palapine, su dugnine meškere. O spiningui, jeigu lietus lyja, vėjas, tai nelabai komfortiška“, – sako Regimantas.

Kad gyventojai nelinkę šiemet iš anksto planuoti atostogų, junta ir kaimo turizmo sodybos. Vienoje Panevėžio rajono sodyboje savaitės pradžioje – nė vieno poilsiautojo, nors pernai tuo pačiu metu buvo užimtos visos vietos.

„Viskas remiasi orus, nes kol kas tos vasaros nėra, šilumos neduoda, paskutinės savaitės tai lietus, lietus ir lietus. Tik tiek, kad dabar yra pagausėję pravažiuojančių ukrainiečių, kurie apsistoja nakvynei“, – skundžiasi sodybos „Vila Sanžila“ šeimininkas Marius Spuris.

Poilsiautojų šiuo metu nėra ir vienoje didžiausių Panevėžio rajone sodybų. Nors rezervacijos birželio mėnesiui patvirtintos dar pernai, pastaruoju metu bene visos atšaukiamos. Šioje sodyboje net 70 proc. poilsiautojų sudarė užsieniečiai.

„Jie visi atviru tekstu atšaukia visas rezervacijas, dėl karo. Dėl Ukrainos karo, dėl nesaugumo, sako, kad tikrai nebeatvyksime šį sezoną“, – apgailestauja „Smiltynės sodybos“ šeimininkas Mindaugas Būtėnas.

Jis sako, kad lietuvių sulaukiama mažiau ir dėl kainų. Sodybos paslaugos brango beveik penktadaliu, o stipriai išaugusios kuro kainos, anot jo, taip pat verčia rinktis poilsį arčiau namų.

„Važiavimo kaštai didėja, tai tikrai lemia visų, sakykim 100–200 kilometrų nuo mūsų gyvenančių lietuvių pasirinkimą, kurie kad ir pasižiūrėti, kaip mes gyvename, važiuodavo. Aš galvoju, kad jie jau taupo“, – svarsto M. Būtėnas.

Kaimo turizmo sodybų asociacijos prezidentė sako, kad šį mėnesį į sodybas užsuka nebent žvejai. Tačiau likusiais vasaros mėnesiais, tikimasi, kad kaimo turizmą gelbės čia sugrįžtantys renginiai.

„Mes matome sugrįžtančias įmones. Per pandemijos metus šitų klientų nebeturėjome – bijojo žmonės susitikti arba savo komandos formavimo vakarėlius organizuoti sodybose. Bet matome juos sugrįžtančius, na, tai reiškia, kad kainos negąsdina, nėra jos labai baisiai pakilusios, greičiausiai gąsdina blogas oras“, – aiškina Kaimo turizmo sodybų asociacijos vadovė Agnė Vaitkuvienė.

Asociacijos duomenimis, sodybų užimtumas skiriasi ir pagal regionus. Pavyzdžiui, Žemaitijoje didžiąją dalį poilsiautojų sudarydavo užsienio turistų grupės, o šiemet jie keliones atšaukia. Tuo tarpu, Aukštaitijoje esantys Molėtai net iki 80 proc. svečių vasarą turės iš Izraelio.

Skaityti visą pranešimą