JT: JAV sprendimas atšaukti konstitucinę teisę į abortus – „didžiulis smūgis“ žmogaus teisėms

Prieš 1 metus 90

JAV Aukščiausiojo Teismo penktadienį priimtas sprendimas panaikinti moterų teisę į abortus federaliniu lygiu yra „didžiulis smūgis moterų žmogaus teisėms ir lyčių lygybei“, pareiškė Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet.

„Prieiga prie saugių, teisėtų ir veiksmingų abortų yra įtvirtinta tarptautiniuose žmogaus teisių įstatymuose ir yra moterų ir mergaičių autonomijos bei galimybės pačioms priimti sprendimus dėl savo kūno ir gyvenimo pagrindas“, – sakoma M. Bachelet pranešime.

„Šis sprendimas atima tokią autonomiją iš milijonų moterų JAV, ypač iš gaunančių mažas pajamas ir priklausančių rasinėms bei tautinėms mažumoms, menkinant jų pagrindines laisves“, – pabrėžė pareigūnė.

Per pastaruosius 25 metus daugiau kaip 50 šalių sušvelnino jose anksčiau taikytus griežtus nėštumo nutraukimą reglamentuojančius įstatymus, atkreipė dėmesį buvusi Čilės prezidentė.

„Šiandienos nutartimi JAV, deja, atitolsta nuo šios pažangios krypties“, – rašo M. Bachelet.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas nepadaro nėštumo nutraukimo neteisėtu Jungtinėse Valstijose, bet grąžina šalį į padėtį, buvusią iki nutarties paskelbimo 1973 metų istorinėje byloje „Roe v. Wade'ą“ – tai yra kad kiekviena valstija turi teisę savarankiškai spręsti, ar joje abortai gali būti atliekami.

Po šios teismo nutarties kelios valstijos jau paskelbė planuojančios siekti, kad nutraukti nėštumą jų teritorijose būtų uždrausta.

Skaityti visą pranešimą