Jonavoje pradedama Lietavos gatvės rekonstrukcija: darbams skirta daugiau nei 0,5 mln. eurų

Prieš 1 metus 87

Šią savaitę Jonavoje pradėta rekonstruoti viena svarbiausių mieste Lietavos gatvė – kaip valstybei svarbiam vietinės reikšmės keliui, jai rekonstruoti Vyriausybės nutarimu šiemet skirta 547,8 tūkst. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų, rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime.

„Viena pagrindinių Jonavoje Lietavos gatvė yra svarbi jungtis su krašto keliais, užtikrinanti susisiekimą su miesto pramonės zona. Ypač dideli transporto srautai, beveik 10 tūkst. automobilių per parą, šia gatve važiuoja nuo rytinės miesto pusės, magistralinio kelio A6 Kaunas–Daugpilis link ir nuo jo. Taigi jos rekonstrukcija svarbi patogiam ir saugiam susisiekimui ne tik Jonavoje, bet ir Vidurio Lietuvoje“, – sako susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

Pagal pasirašytą finansavimo sutartį šį projektą Jonavos rajono savivaldybė įgyvendins kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija. Rangos darbai vyks etapais 2022–2023 m., bendra projekto vertė – apie 3 mln. eurų. Be minėtų KPPP lėšų, skirtų būtent šiam projektui, savivaldybė Lietavos g. rekonstruoti ketina panaudoti dalį bendrai Jonavos rajonui skirto KPPP finansavimo ir prisidėti savivaldybės biudžeto lėšomis.

„Džiaugiamės Vyriausybės sprendimu prisidėti prie vienos svarbiausių Jonavos miesto gatvių rekonstrukcijos. Papildomas finansavimas leis mums per kaip įmanoma trumpiausią laiką užbaigti darbus, ir jau kitais metais Jonavoje bus dar viena saugi ir patogi gatvė“, – sako Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

Jonavos miesto Lietavos g. yra 2 eismo juostų, jos ilgis – 1,2 km. Rekonstrukcijos metu bus keičiama gatvės asfalto danga, požeminės komunikacijos, apšvietimas. Kairėje gatvės pusėje planuojama įrengti 1,5 m pločio pėsčiųjų ir 2,5 m pločio dviračių takus.

Šis projektas – vienas iš 7-ių šalies savivaldybėse įgyvendinamų projektų, kuriuos Susisiekimo ministerijos sudaryta komisija atrinko kaip valstybei svarbius vietinės reikšmės kelius, finansuotinus šių metų KPPP lėšomis. Iš viso šiais metais tokiems projektams skiriama 16,133 mln. eurų.

Šiemet pradėjus taikyti naują kelių finansavimo modelį, kasmet 9 proc. iš KPPP vietinės reikšmės keliams numatytų lėšų, t. y. nuo 33 proc. KPPP finansavimo sumos, bus skiriami valstybei svarbiems vietinės reikšmės keliams finansuoti. Lėšos skiriamos atsižvelgiant į savivaldybių teikiamas paraiškas ir projektų atitiktį nustatytiems kriterijams.

Pagal KPPP lėšų naudojimo tvarkos aprašą minėtos lėšos gali būti skiriamos vietiniams keliams, kurie yra valstybinės reikšmės magistralinių ar krašto kelių tęsiniai, jų tarpusavio jungtys ar aplinkkeliai, skirti tranzitiniam eismui, taip pat keliams, vedantiems į krašto apsaugos sistemos objektus arba būtiniems šios srities poreikiams užtikrinti.

Skaityti visą pranešimą