Jau galima pasiskiepyti nuo gripo: liga pavojinga dėl sunkių komplikacijų

Prieš 1 metus 103

Šią savaitę Lietuvos vaistines jau pasiekė vakcinos nuo gripo – gyventojai kviečiami pasiruošti šaltajam sezonui ir pasiskiepyti, pranešime žiniasklaidai skelbia vaistinių tinklas „Gintarinė vaistinė“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2021–2022 m. sezonu Lietuvoje buvo registruota net 20 kartų daugiau gripo atvejų palyginti su 2020–2021 m. sezonu. Atitinkamai atvejų skaičius išaugo nuo 302 iki 6032 atvejų.

To priežastis – sušvelnėjusios COVID-19 pandemijos valdymo priemonės suteikė sąlygas sugrįžti ir kitoms infekcinėms ligoms, kurios pirmaisiais pandemijos metais buvo kiek primirštos. Ikipandeminiu 2018–2019 m. sezonu užfiksuota beveik 50 tūkst. gripo atvejų.

„Nepaisant panašių simptomų – silpnumo, temperatūros, kosulio, gerklės ir galvos skausmų – gripas nėra tik paprastas peršalimas. Tai staigi ir greitai besivystanti kvėpavimo takų infekcija, pavojinga dėl sukeliamų komplikacijų – plaučių ar ausies uždegimo, kraujo užkrėtimo, meningito ir kt. Kaip žinome, skiepai yra efektyviausia apsaugos nuo gripo priemonė, todėl tai geriausias būdas apsaugoti save ir artimuosius“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė.

Per 2021–2022 metų gripo sezoną šiame vaistinių tinkle nuo gripo buvo paskiepytas 1891 asmuo. Daugiausia besiskiepijančių užfiksuota 2021 m. spalio mėnesį, kai vakcinavosi per 1200 gyventojų. Vaistininkės teigimu, nuo gruodžio mėnesio besiskiepijančių asmenų skaičius įprastai sumažėja.

Didžiausia rizika užsikrėsti gripu yra šaltaisiais mėnesiais – nuo spalio iki kovo, todėl skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, t.y. rugsėjo-lapkričio mėnesiais. Tačiau praleidus skiepą rudenį, vis dar naudinga tai padaryti iki pat pavasario, kol yra rizika užsikrėsti gripu.

„Siekiant apsisaugoti nuo gripo, reikia stiprinti imuninę sistemą ir vengti didelių susibūrimų gripo epidemijos metu. Imuniteto stiprinimas yra ilgalaikis ir kompleksinis procesas, susidedantis iš subalansuotos mitybos, fizinio aktyvumo, pakankamo poilsio bei higienos. Rekomenduojama suteikti kūnui pakankamai poilsio, kasdien palaikant panašų ritmą ir miegant maždaug po 8 valandas per parą“, – pataria L. Vanagaitė.

Ji priduria, kad derėtų nepamiršti ir prevencinių priemonių, trukdančių viruso plitimui – dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, neplautomis rankomis neliesti veido srities, vengti masinio susibūrimo vietų ir kontaktų su sergančiais asmenimis.

„Nors skiepijimo paslauga vaistinėse yra sąlyginai nauja, jos apimtys sparčiai auga. Bendras mūsų tinklo vaistinėse pasiskiepijusių nuo meningokoko, gripo ir erkinio encefalito gyventojų skaičius per šių metų septynis mėnesius viršijo 8 tūkstančius ir buvo 8 kartus didesnis nei tuo pačiu metu pernai“, – sako vaistininkė.

Skaityti visą pranešimą