Januška apie situaciją dėl Kaliningrado: Rusija šiandien nėra tokia stipri, kad galėtų mus gąsdinti, svarbu, jog ES „neištižtų“

Prieš 1 metus 100

Signataras Albinas Januška LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ santykius su Rusija apibūdina kaip nežmoniškus. Jis teigia, kad nuolaidžiaudami Rusijai kuriame naują realybę, o kurdami naują realybę didiname Rusijos keliamą grėsmę.

Signataras teigia, jog Europos Komisija negali nuspręsti, kaip panaikinti sankcijas. Anot jo, tai nėra vien prekybos politika, tai – ir užsienio politika. Kas įvedinėja sankcijas – tas ir atšaukia. Pasak jo, atšaukus sankcijas, pasekmės būtų rimtos.

„Išimtinio koridoriaus per Lietuvą kūrimas – pavojingas, nes Rusija, gavusi specifines nuolaidas, pavyzdžiui, kaip karinio tranzito laikais, kariauja.

Šiuo atveju Rusija pajuto kai kurių Europos Komisijos narių silpnybę ir nusprendė atakuoti, kad jie pasiduotų. Nusileisim – sulauksim daugiau prašymų. Tais laikais atsilaikėme, ir aš nemanau, jog dabar situacija yra mažiau pavojinga. Rusija šiandien nėra tokia stipri, kad galėtų gąsdinti mus, NATO šalį, agresija. Į tai reikia ramiau žiūrėti“, – ramina A. Januška.

Signataras teigia tikįs, kad nesulauksime provokacijų.

„Nemanau, jog galimos provokacijos. Rusija gali imtis sankcijų, bet Europos Sąjunga turi daugiau galios. Svarbu, jog Europos Sąjunga „neištižtų“, – kalba jis.

Šią situacija A. Januška vertina kaip komunikacinę problemą bei skatina nenaudoti „tranzito blokados“ termino.

„Akivaizdu, jog įvyko tam tikras nesusipratimas. Bet tai nėra vien komunikacinė problema. Mes nestabdysime ir neblokuosime tranzito, tačiau sankcionuotos prekės negalės pravažiuoti. Patys neturėtumėme naudoti tokių terminų kaip tranzito blokada“, – „Svarbiai valandai“ sako signataras.

Skaityti visą pranešimą