Izraelio ambasadorė: Lietuvos veiksmai prisiimant atsakomybę už Holokaustą rodo tikrą lyderystę

Prieš 1 metus 59

Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirtame renginyje Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein pasveikino Lietuvos Vyriausybę ir Seimą žengiant svarbius žingsnius švietimo ir Holokausto atminimo institucijos steigimo srityse.

„Šie žingsniai yra atsakomybės ne tik už praeitį, bet ir už ateities kartas prisiėmimas. Tokie veiksmai reikalauja tvirtos pozicijos ir rodo tikrą lyderystę.

Tikimės, kad Lietuvos dalyvavimo Holokauste pripažinimo ir nusikaltėlių, bendradarbiavusių su naciais, paskelbimo procesas tęsis“, – lūkestį išsakė H. Wittenberg Silverstein.

Izraelio ambasadorė taip pat priminė, kodėl yra svarbu daryti daugiau nei tik išlaikyti prisiminimą apie šį istorijos etapą.

„Holokaustas buvo ekstremaliausia patologinio genocido forma. Ne tik dėl aukų skaičiaus, sunaikintos žydų tautos dalies dydžio ar sadizmo ir žiaurumo, su kokiais jis buvo įvykdytas. Tai buvo ekstremaliausias genocidas, nes pirmąkart žinomoje istorijoje reikšmingas politinis subjektas – Vokietijos Reicho vadovybė – nusprendė nužudyti kiekvieną žydų kilmės žmogų visame pasaulyje.

Tai buvo baisiausias genocidas, nes jis kilo vienoje labiausiai civilizuotų ir tuo metu moderniausių visuomenių. Pirmąkart istorijoje masinis žudymas buvo industrializuotas ir tai buvo laikoma efektyviu procesu“, – dalijosi H. Wittenberg Silverstein.

Ambasadorė pridėjo, kad šios tragedijos atminimas yra pagrindinė priežastis šiandien kovoti už žmogaus teises.

„Labiausiai gąsdinanti mintis – kad tokia tragedija gali pasikartoti – verčia mus dar kartą patvirtinti savo įsipareigojimą gerbti ir ginti žmogaus teises. Turime ne tik prisiminti šį įvykį, bet ir užtikrinti, kad ateities kartos taip pat išmoks šią pamoką. Turime daryti viską, ką galime, kad kiekvienas žmogus jaustųsi saugus ir saugomas Jungtinių Tautų teikiamos žmogaus teisių apsaugos“, – kalbėjo Izraelio ambasadorė.

ELTA primena, kad prieš 78 metus iš Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos buvo išlaisvinti kaliniai. Todėl 2005 m. Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja sausio 27-ąją paskelbė Tarptautine Holokausto aukų atminimo diena.

Skaityti visą pranešimą