Įvertinkite: Kaune įžiebta auksinė žvaigždžių eglė

Prieš 1 metus 113

Prie pagrindinio šventės vairo stojo dainininkė ir aktorė Lina Rastokaitė, kurios su Jokūbu Bareikiu atliktas kūrinys „Rasim kelią į namus“ pradėjo muzikinę programos dalį. L. Rastokaitei talkino šmaikščialiežuvis Justinas Jankevičius ir Marijonas Mikutavičius, kauniečiams dovanojęs numerį su „Tele Bim-Bam“.

Kalėdų Seneliui stebint veiksmą bei visus gerus ir blogus vaikų darbus iš observatorijos rotušės bokšte, didžiulė miniai laukė, kol ant eglutės sužibs žvaigždės. Tuo metu šilčiausius kūrinius žiūrovams skyrė tokios Lietuvos muzikos kometos kaip Linas Adomaitis su ukrainiete Valerija, Merūnas, Saulius Prūsaitis su Igle, Luka ir Gabrielius Vagelis.

Taip pat pasirodė rokeris Ilja Gun su Aiste Benkauskaite, „Baltos varnos“ ir choras „Varpelis“. Rotušės aikštei pritemus ir orą pradėjus virpinti Mikalojaus Konstantino Čiurliono „Miško“ ir „Jūros“ motyvams, Kalėdų Senelis įžiebė „Žvaigždžių sonatos“ žaliaskarę. Šventės kulminacija tapo Manto Jankavičiaus atlikta kompozicija „Dangus nesibaigia“.

Visą Kalėdų eglutės tiesioginės transliacijos vaizdo įrašą rasite čia.

Savivaldybei po karantino ribojimų surengus pirmą visiškai atvirą eglutės įžiebimą per pastaruosius trejus metus, pasižiūrėti šventės susirinko tūkstančiai kauniečių, užtvindžiusių tiek Vilniaus gatvę, tiek Rotušės aikštę.

Su viršūne eglutės aukštis siekia apie 24 metrus, ją puošia daugiau nei 400 auksinių žvaigždžių. Prie šio kalėdinio medžio ilgametė Kauno kalėdinės dvasios nešėja Jolanta Šmidtienė su 10-ies žmonių komanda triūsė bent du mėnesius, finaliniame eglės įrengimo etape Rotušės aikštėje dirbo 15 žmonių.

Anot J. Šmidtienės, tarsi spalvinės gamos ir kompozicijos vadovėliu kuriant šią eglutę jai buvo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslas „Žvaigždžių sonata“. Menininkė sugalvojo eglės viršūnę apjuosti žiedu ir ant jo sudėti ženklus, papildomas žvaigždes, kurios apačioje vaikštantiems žmonėms atrodytų tarsi žvaigždynas.

„Įkomponavau kelias užuominas į M. K. Čiurlionio ciklą „Zodiakas“. Pačių žvaigždžių raštai taip pat cituoja šį genijų, eigoje kilo idėja pastilizuoti žinomų paveikslų fragmentus. Apatinėje dalyje vietoje didelių žvaigždžių susidėlios laukiančio angelo, malūno, sonatos, paukščio su kūdikiu figūras. Žmonės galės vaikščioti ir atrasti, bet tai nebus ryšku, tik užuominos.

Prie eglutės atėjęs žmogus turėtų išsinešti jausmą. Pati jaučiuosi kaip Kalėdų Senelis jau 10 metų. Jeigu nebūtų jausmo, tai ir nedaryčiau, žmonėms turėtų būti gera, smagu, nepikta. Net jei visą elektrą išjungtų, visada lieka galimybė pakelti akis į dangų ir pažiūrėti į žvaigždes, vis tiek ten yra šviesa“, – eglutės pristatyme anksčiau šią savaitę kalbėjo J. Šmidtienė.

Menininkė pažymėjo, kad šiemet eglutės dekoracijų medžiagos visai nedegios: metaliniai karkasai, plonas plastiko sluoksnis ir auksinė folija.

Mažųjų kauniečių Rotušės aikštėje šventiniu laikotarpiu lauks pramogos ir edukacinės veiklos: bus galima išsiųsti laišką Kalėdų Seniui, išsikepti meduolių, spurgyčių, kūčiukų kepimas, pasigaminti kalėdinių žaisliuk, taip pat – išvysti filmą M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais.

Kalėdų Senelis prie eglutės pasitiks ketvirtadieniais, edukacijos vyks penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Daugiau apie šventinius renginius, Naujųjų metų sutikimą ir miesto papuošimus skaitykite čia.

Primename, kad šių metų eglutės įžiebimo koncerto sukūrimas ir realizavimas pagal viešojo pirkimo sutartį kainuos iki 176 tūkst. eurų su PVM, iš jų kiek daugiau nei 169 tūkst. eurų numatyta skirti miesto biudžeto lėšų, o beveik 7 tūkst. eurų turi padengti rėmėjai. Kaip ir pernai, renginio organizavimas patikėtas UAB „Lietuvis“.

Kauno eglutę papuošė menininkės J. Šmidtienės vadovaujama „Tekstilininkų ir dailininkų gildija“. Kalėdų eglės ir Rotušės aikštės papuošimams numatyta identiška kaip 2021 m. suma – 160 tūkst. eurų.

Skaityti visą pranešimą