Išrinko į savivaldybių tarybas, bet nusprendė likti Seime: politologė tokį parlamentarų „pakandidatavimą“ vadina rinkėjų apgaudinėjimu

Prieš 1 metus 66

9 į vietos savivaldų tarybas išrinkti parlamentarai nusprendė likti Seime. Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė teigia, kad tai yra ne vienus rinkimus besitęsiantis rinkėjų apgaudinėjimas, todėl skatina visuomenę reaguoti pilietiškai. 

Kandidatuoju, bet nekandidatuoju – taip R. Urbonaitė vadina parlamentarų, išrinktų į savivaldybių tarybas, tačiau visgi nusprendusių nepalikti Seimo narių kedžių, elgesį.

„Politikai nusispjovė į viso šito reikalo pasekmes ir ėmėsi pačių primityviausių, sakyčiau, grubiausių manipuliavimo ir rinkėjų apgaudinėjimo priemonių. Man atrodo keista, kad partijos, darydamos tokius veiksmus paskui pradeda verkti: „O kodėl mumis kaip partijomis ir partijomis kaip institutais nepasitiki visuomenė?“ O kaip ji gali pasitikėti, jeigu jūs iš esmės sakote: „Žiūrėkite, aš kandidatuoju“, o kai tas pasitikėjimo kreditas politikui yra suteikiamas, staiga pasakoma: „Ačiū, malonu buvo gauti jūsų balsus, bet žinote, aš neateisiu dirbti“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ nurodo politologė.

Pašnekovė tokį politikų „pakandidatavimą“ vadina cinišku ir pastebi, kad atsakomybės neprisiima ir pačios partijos. Todėl ji ragina pilietinę visuomenę nepamiršti to per artimiausius rinkimus.

„Aš kaip sakau, darysime tiesiog turbūt tokius pat viešos gėdos stulpus, kad pagaliau politikai suprastų, kad apgaudinėjimas ir manipuliavimas nėra tai, ką turėtų partijos daryti ir kas bus toleruojama.

Mes kaip pilietinė visuomenė, kaip visuomenė apskritai turėtume susitelkti ir pagaliau pasakyti „ne“ šitam dalykui, nes, man atrodo, politikai kai kuriais klausimais ribų nejaučia ir dabar mes matome, kad kai kurie iš jų nei komentuoja, nei apskritai rinkimų kampanijos metu atsakinėjo į klausimą: „Ką jūs darysite?“ – aiškina R. Urbonaitė.

„Šitas pavardes reikia gerai atsiminti, atsiminti partijų pozicijas ir to nepamišti prieš kitus rinkimus, labai rimtai šitą klausimą pažiūrėti“, – pabrėžia ji.

Savivaldybių tarybų nario mandato atsisakė 9 parlamentarai: Biržų rajono tarybos nariu išrinktas „darbietis“ Valdemaras Valkiūnas, į Kauno miesto tarybą išrinktas „valstietis“ Aurelijus Veryga, į Kauno rajono tarybą – liberalas Viktoras Pranckietis, į Klaipėdos miesto tarybą – „Laisvės ir teisingumo“ atstovas Remigijus Žemaitaitis, į Klaipėdos rajono tarybą – konservatorė Rasa Petrauskienė, į Panevėžio miesto tarybą – „valstietis“ Deividas Labanavičius, į Šilutės rajono taryba – konservatorius Jonas Gudauskas, į Telšių rajono tarybą – „darbietis“ Valentinas Bukauskas, į Ukmergės rajono tarybą – „valstietis“ Juozas Varžgalys.

Klausykitės viso pokalbio su politologe:

Skaityti visą pranešimą