Ispanija įkalino bombas siuntinėjusį asmenį baimindamasi, kad nepabėgtų į Rusiją

Prieš 1 metus 38

Savo namuose netoli šiaurinio Burgoso miesto trečiadienį suimtas 74 metų įtariamasis stojo prieš Ispanijos aukščiausio baudžiamojo teismo teisėją, jam pareikštas vienas kaltinimas - terorizmu, rodo teismo dokumentai.

Jis kaltinamas išsiuntęs šešis laiškus su bombomis, tarp jo taikinių buvo Ispanijos ministrai ir ambasados. Jis siekė priversti Madridą sustabdyti paramą Rusijos invaziją atremiančiam Kyjivui.

Savadarbės bombos buvo išsiųstos lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje Ispanijos ministrui pirmininkui ir gynybos ministrei, į Ukrainos ir JAV ambasadas, Europos Sąjungos palydovų centrą netoli Madrido ir Ispanijos ginklų gamintojai šiaurės rytiniame Saragosos mieste.

Savo nutartyje teisėjas teigė, kad įtariamasis siekė „priversti“ Ispanijos valdžią „susilaikyti nuo paramos Ukrainai, atremiančiai Rusijos agresiją“. Teisėjas pridūrė, kad šis asmuo gali pabėgti. „Jo smurtiniai veiksmai reikšmingi kaip propagandos priemonė Rusijos invazijai į Ukrainą ir gali palengvinti jam, Rusijos piliečių padedamam, išskristi į Rusijos teritoriją“, – nusprendė teisėjas.

Jei bus pripažintas kaltas dėl terorizmo, jam gresia kalėti iki 20 metų. Tačiau teisėjas sakė, kad nėra jokių požymių, kad šis asmuo būtų susijęs su kokia nors teroristine grupuote.

Atidarant paketus su bombomis niekas nežuvo, bet buvo nesunkiai sužeistas Ukrainos ambasados darbuotojas.

Kaltinamojo namuose tyrėjai aptiko dirbtuves, litavimo įrangą, įrankius, metalines detales ir varžtus, tokius pačius, kokie buvo panaudoti paštu gautoms bomboms pagaminti, bei rado požymių, kad jis ketino pagaminti daugiau sprogstamųjų įtaisų, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Įtariamasis buvo „labai aktyvus socialiniuose tinkluose“ ir turėjo „techninių ir kompiuterinių žinių“, sakoma pranešime. Tyrėjai nustatė, kad visus paketus išsiuntė tas pats asmuo, trys iš jų buvo išsiųsti iš Burgoso, pridūrė ministerija.

Po išpuolio Ukrainos ambasadorius Ispanijoje Serhijus Pohorelcevas pirštu dūrė į Rusiją, Kyjivas sustiprino visų savo ambasadų saugumą.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą