Gyventojų iniciatyva Mažajame ąžuolyne vėl čiurlena fontanas

Prieš 1 metus 148

Mažajame ąžuolyne, esančiame šalia Kauno apskrities viešosios bibliotekos, po ilgos pertraukos vėl veikia nedidelis fontanas. Jis atgaivintas aktyvių Žaliakalnio gyventojų dėka.

Jei popiežius užsuktų

Žaliakalnio gyventoja Ieva Kaušinienė pasakojo, kad statant biblioteką priešais pagrindinį įėjimą buvo suformuotas šlaitas, vėliau suprojektuotas fontanėlis. Ąžuolų apsuptyje buvo įrengtas kaskadinis juodojo marmuro fontanas su cirkuliacine sistema. Fontano projekto autorė – architektė Irena Janulevičienė.

Jis skubėtas įrengti 1993-iaisiais, kai į Lietuvą turėjo atvykti popiežius Jonas Paulius II. Svarstyta, kad Šventasis Tėvas į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, kur laukė kauniečiai, gali keliauti Parodos gatve. Jei netikėtai užsimanytų pasivaikščioti Mažajame ąžuolyne, reikėtų gražaus akcento. Nuspręsta parkelyje įrengti fontaną.

Dėl skubos nebuvo nutiesti vandentiekio vamzdžiai, nespėtas prijungti vanduo, tačiau problemą išsprendė vandens cisterna, iš kurios vanduo patekdavo į fontaną. Visgi, kad ir kaip stengtasi, popiežius čia taip ir neapsilankė.

Kauno miesto fontanų sąraše nurodoma, kad eksploatacijai šis fontanas su cirkuliacine sistema buvo priimtas 1994 m., tačiau nuo 1995 m. nebeveikė. Vėl sučiurleno tik 2019 m./ KVK nuotr.

Unikalus fontanas

Vietinė gyventoja I. Kaušinienė akcentavo, kad šis fontanas yra unikalus, vienintelis toks Kaune. Anot jos, pagrindinė fontano idėja buvo „orakulo šulinys“ – upelis, prasidedantis iš seno ąžuolo, augusio viršutinėje terasoje prie įėjimo į biblioteką šaknų ir sutekantis į „orakulo šulinį“ – žinių šaltinį.

„Fontanas apatinėje šlaito terasoje buvo suprojektuotas taip, kad vanduo jame burbuliuotų, tarsi virtų, tam baseino centre buvo įrengtas storokas vamzdis, kuris tą efektą turėjo sukurti. Baseino dugne buvo numatyti žalios spalvos šviesos filtrai. Buvo suformuotas reljefas su trimis terasomis: viršutinėje augo senas ąžuolas, nuo vidurinės terasos iki baseinėlio buvo įrengtas akmeninis laiptuotas vandens takas – krioklys su dekoratyviniais laipteliais abiejose pusėse. Apatinėje terasoje pastatytas apskritas nedidelis baseinėlis – šulinys su fontanu“, – pasakojo vietinė gyventoja.

Ji pažymėjo, kad centralizuoti vandentiekio tinklai nebuvo įvesti, nes atsisakyta ąžuolyno kasinėjimo, tačiau veikė uždara autonominė vandens cirkuliacinė sistema, vanduo buvo pristatomas ir papildomas cisternomis.

Fontanėlis – „orakulo šulinys“./ KVK nuotr.

Neveikė daugybę metų

„Gaila, bet pačiurlenęs labai trumpai, fontanas darbą baigė ir ilgus metus nebeveikė“, – pažymėjo I. Kaušinienė. 2012 m. vietos gyventojai sukruto, pradėjo siųsti raštus institucijoms, stengtis, kad fontaną inventorizuotų, sutvarkytų. Aktyviai veikė asociacija „Žaliasis ąžuolynas“, Kauno Centro seniūnijos Kalno seniūnaitija, vietos gyventojai.

Pašnekovė pažymėjo, kad dėl vietos apleistumo, požeminėje kompresorinėje 2012 m. net buvo apsigyvenę asocialūs asmenys.

„Tuometinės Centro Kalno seniūnijos seniūnaitės Ritos Speičienės rūpesčiu metalinėse požeminės kompresorinės duryse buvo pakabinta spyna ir durys užrakintos“, – pažymėjo I. Kaušinienė.

Pasak jos, 2019 metais fontanas po ilgos pertraukos vėl pradėjo veikti, o šįmet jo veikla buvo dar patobulinta. Tiesa, vanduo nebėga laiptukais iš viršaus, kaip buvo numatyta fontano projekte.

2014 m. kompresorinė, inžinieriniai tinklai, takai, laiptai, įvažiavimas, bordiūrai, fontanas ir skulptūra buvo įregistruoti Nekilnojamojo turto registre Kauno miesto savivaldybės nuosavybės teise.

„Dabar fontaną tvarko „Kauno švara“, o vandenį atgabena „Kauno vandenys“. Tačiau fontanas veikia dar ne visiškai taip, kaip jį numatė projekto autorė – vanduo nebėga nuo laiptų viršaus. Visgi, 2019 m. architektė I. Janulevičienė džiaugiasi fontano atgaivinimu ir pažymėjo, kad pastangos šiam procesui buvo dėtos jau seniai. Tiesa, ji atkreipė dėmesį, kad purkštukas neoriginalus, pakeistas. Anot jos, pirmasis buvo storo vamzdžio ir turėjo neišlįsti iš vandens, o sukurti vieną burbulą baseinėlio centre“, – pasakojo I. Kaušinienė.

Aktyvi Žaliakalnio gyventoja pridūrė, kad akį į fontanėlio tvarką užmeta ir aplinkiniai gyventojai, seniūnaitis, bibliotekos darbuotojai bei Centro seniūnijos atstovai.

„Savaime išdygo akacijos, nuo jų į vandenį prikrenta lapų, kemšasi, tad reikia vis pravalyti. Gyvename čia pat, tad nesinori, kad būtų apleista“, – pridūrė I. Kaušinienė.

Mėgstama pasivaikščiojimų vieta

Pašnekovė džiaugiasi, kad atgaivinus fontaną, Mažasis ąžuolynas tapo patrauklesne vieta pasivaikščiojimams su vaikais, poilsiui, susitikimams. Čia renkasi šiaurietiško ėjimo entuziastai, vieta domėjosi šokio spektaklio-ekskursijos „Pakopa po pakopos“ rengėjai.

„Fontanas labai gražiai užbaigia bibliotekos kompleksą, jis ir matomas, ir nematomas“, – tikino pašnekovė.

Mažojo ąžuolyno rekonstrukcija planuojama 2023 m.

Skaityti visą pranešimą