Gydytojas įspėja: nesaikingas paracetamolio vartojimas gali baigtis mirtimi

Prieš 1 metus 66

Šaltuoju metu laiku smarkiai plintant susirgimų infekcinėmis ligoms, dažnas pacientas nusprendžia gydytis namie ir pasitelkia gerai žinomus preparatus – ibuprofeną ir paracetamolį. Tačiau LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ kalbintas Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius paaiškina, kaip teisingai reikia vartoti šiuos preparatus, o kada jų nebeužteks ir reikės kreiptis į gydytojus.

Statistiniai duomenys rodo, kad net 8 iš 10 peršalimo simptomus sukeliančių infekcijų yra virusinės, o ne bakterinės. L. Darginavičius pabrėžia, kad antibiotikais gydyti virusinių ligų negalima, kadangi šie preparatai žudo tik bakterijas.

„Ne kiekvieną kartą peršalus reikia vartoti antibiotikus. Matome tokią tendenciją, kad žmonės sako – peršalau, duokite man antibiotikų. Tai netiesa“, – sako gydytojas.

Anot jo, virusinės kilmės infekcijos gydomos simptomiškai, tam galima pasitelkti plačiai prieinamus preparatus – paracetamolį ir ibuprofeną.

Labai svarbu vaistus vartoti tinkamai kiekiais

Pašnekovas pasakoja, kad kartais gydytojai susiduria su pacientais, kurie sako suvartoję 1 paracetamolio tabletę, o karščiavimas neslopsta ir jaučiasi vis tiek labai blogai

„Arba priešingai, dėl kokių nors asmeninių aplinkybių greitai pasveikti ir vartojo nepelnytai daug <...> ir sukėlė žalą savo sveikatai – esame matę savo praktikoje ir tokių atvejų, kurie baigėsi mirtimi“, – perspėja specialistas.

Todėl, pasak L. Darginavičiaus, būtina tinkamai apskaičiuoti suvartojamo preparato kiekį. Pavyzdžiui, būtina žinoti, kad maksimali paracetamolio paros dozė yra 4 gramai.

„Ką tai reiškia? <...> Per parą galimai išgerti ne daugiau 8 tablečių, net suaugusiam žmogui. <...> Vienu kartu galima suvartoti nuo 1 iki 2 tablečių ir būtina atkreipti dėmesį, kad ne dažniau kaip kas 4 valandas reikėtų vartoti“, – dėsto gydytojas.

Tačiau ne vien vaistus reikia gerti susirgus. L. Darginavičius pabrėžia, kad labai svarbu sergant gerti skysčius, kadangi karščiuojantis žmogus jų praranda daugiau nei įprastai. Vis dėlto, renkantis vaistines arbatas, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kai kuriose yra paracetamolio.

„Kalbant apie arbatas, yra žolelių pagrindo arbatos, bet yra ir miltelių tipo. Tose arbatose gali būti 1 gramas paracetamolio, tad reikėtų skaičiuoti ir žinoti, kad per parą negalima suvartoti daugiau kaip 4 gramų“, – akcentuoja Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus vadovas.

Tokiu atveju, jeigu paracetamolis nenumalšina nemalonių ligos simptomų, yra ir kitų padėti galinčių preparatų, pavyzdžiui, ibuprofenas, sako L. Daugirdavičius. Jis priduria, kad šiuos vaistus galima vartoti ir pakaitomis.

Saugi ibuprofeno dienos norma – 1,2 gramo arba trys 400 mg stiprumo tabletės, įvardija pašnekovas.

Gydytojas nerekomenduoja ibuprofeno vartoti ir nėščioms moterims. Vietoje to, jis rekomenduoja rinkti paracetamolį.

Vis dėlto, gydytojas perspėja – jeigu sergant pacientui pradeda trikti sąmonė, apima stiprus mieguistumas, atsirandą kraujosruvas primenantys bėrimai kojų srityje, nekontroliuojamas viduriavimas ir vėmimas, didėjantis pulsas ir mažėjanti kraujospūdis, būtina kreiptis į medikus.

Skaityti visą pranešimą