Gudrus planas neišdegė: pamelavęs, kad buvo pagrobtas, vyras tikėjosi nemokamai su policija grįžti namo

Prieš 1 metus 65

Pranešimu apie savo paties pagrobimą ir apiplėšimą ant kojų sukėlęs Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnus 35 metų vyras pastarosiomis dienomis iš nukentėjusiojo virto įtariamuoju. Jo idėja kelionei į namus pasinaudoti policijos pareigūnų ekipažu buvo visai nevykusi ir turi teisinių pasekmių – vyrui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

Ši istorija prasidėjo lapkričio 9-osios pavakary. Bendrojo pagalbos centro telefonu paskambinęs vyras pranešė, kad apie 17 val. kelyje Vilnius–Kaunas–Klaipėda nenustatyti asmenys jį sumušė ir pagrobė mobilųjį telefoną „Samsung Galaxy A21“.

Į įvykio vietą atvykusiems Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnams Pagėgių savivaldybės gyventojas papasakojo, kad Pagėgių savivaldybėje, Mikytų kaime, prie jo privažiavo „Volkswagen“ markės automobilis su dviem nepažįstamais vyrais, kurie jį jėga įgrūdo į automobilį ir nuvežė Kauno kryptimi.

Anot nukentėjusiojo, po valandos kelio automobilis sustojo kelkraštyje ir jis buvo ištrauktas iš transporto priemonės, apkumščiuotas ir iš kišenės pagrobtas jo mobilusis telefonas. Kai automobilis nuvažiavęs, tarp miškų paliktas vyras pamatęs užrašą „Kėdainių rajonas“ ir supratęs, kad jo namai – tolokai. Pora valandų jis ėjęs pėsčiomis ir taip atsidūręs gretimame Raseinių rajone. Kai visai sutemo ir nukentėjusiajam pasidarė sunku orientuotis, jis nusprendęs paskambinti Bendrojo pagalbos centro telefonu ir pranešti apie prieš jį įvykdytą nusikalstamą veiką.

Vyras teigė, kad paskambino telefonu, kurio skriaudikai nepagrobė. Kadangi, anot pareiškėjo, jam buvo padaryta 200 eurų turtinė žala ir jis patyrė fizinį skausmą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl plėšimo.

Jį narplioti ėmusiems pareigūnams pasirodė keistas užpuolikų geraširdiškumas – vieną telefoną jie pagrobė, kitą – kažkodėl paliko. Tikrinant įvykio aplinkybes, įtarimą pradėjo kelti ir kai kurie įvykio aplinkybių nesutapimai. Nurodytas pagrobtasis telefonas buvo nenaudojamas, tad duomenų apie jo buvimo vietą gauti nepavyko.

Po pokalbio su nukentėjusio vyro artimaisiais situacija pradėjo aiškėti. Pasirodo, šis Pagėgių savivaldybės gyventojas pakeleivingomis mašinomis dažnai iškeliauja pasivažinėti po Lietuvą, o kai susiklosto tokia situacija, kad nebeturi su kuo grįžti namo, tada kviečiasi policiją.

Po savaitės plėšimo tyrimo veiksmų, paskambinus apie grobimą pranešusiam pareiškėjui, šis prisipažino apie plėšimą pamelavęs. Pasirodo, lapkričio 9-ąją jis eilinį kartą nusprendė pakeliauti.

Vyras įsėdo į pažįstamo asmens automobilį ir ketino važiuoti iki Raseinių, tačiau, kai vėliau prie jų prisijungusi kompanija nusprendė keliauti į Trakus, jis apsisprendė ties Kėdainių riba išlipti. Kadangi buvo sutemę ir pro šalį važiavę automobiliai nestojo, pagėgiškis sukūrė istoriją apie pagrobimą bei plėšimą ir surinko Bendrojo pagalbos centro telefono numerį.

Tačiau kelionei namo pasinaudoti policijos pareigūnais – nevykusi idėja. Ikiteisminį tyrimą dėl vyro apiplėšimo pareigūnams teko nutraukti ir pradėti kitą ikiteisminį tyrimą – dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą. Baudžiamasis kodeksas už tai numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Skaityti visą pranešimą