Grynuosius teks pamiršti: Seimas pritarė, kad už 5 tūkst. eurų ir brangesnius pirkinius būtų atsiskaitoma tik pavedimu

Prieš 1 metus 88

Seimas galutinai pritarė siūlymui nuo lapkričio riboti didesnius nei 5 tūkst. eurų atsiskaitymus grynaisiais. Įsigyjant prekių ar paslaugų, kurių kaina didesnė nei 5 tūkst. eurų, mokėjimą bus privalu atlikti negrynaisiais pinigais. Tokia tvarka bus taikoma tiek žmonių tarpusavio atsiskaitymams, tiek kitiems mokėjimams.

Pakeitimams pritarė 77 Seimo nariai, prieš buvo 5, susilaikė – 12 parlamentarų.

Pristatydamas projektą Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas nurodė, kad komitetas nepritarė Vyriausybės siūlymui didinti numatytos ribos nuo 3 iki 5 tūkst. eurų, nes 3 tūkst. eurų riba jau yra įtvirtinta Civiliniame kodekse.

„Komitetas siūlo nuoseklia laikytis 3 tūkst. eurų ribos ir vadovaujasi šiais argumentais. 3 tūkst. eurų riba nėra iš piršto laužtas skaičius. Lietuvos Respublikos Civiliniame kodekse yra įtvirtinta atsiskaitymo grynaisiais pinigais riba, kai paskolos suma yra lygi 3 tūkst. eurų ir daugiau. Tuomet šis sandoris turi būti notarinės formos. Taigi 3 tūkst. eurų jau yra įtvirtinta riba Civiliniame kodekse“, – teigė M. Majauskas.

Jis priminė, kad ši riba projekte, kurio svarstymas užsitęsė, buvo patvirtinta ankstesnės Vyriausybės ir suderinta su Europos Centriniu Banku (ECB).

„Taip pat svarbu pažymėti, kad nuo 2014 m., kuomet buvo originaliai pateiktas šis projektas, galimybės atsiskaityti pavedimu reikšmingai pagerėjo“, – akcentavo M. Majauskas, paaiškindamas, kad dabar bankai teikia ir momentinio pinigų pervedimo paslaugas visą parą.

Be to, pridūrė komiteto pirmininkas, ribojimas būtų taikomas tik reikšmingoms sumoms, o tai daugelio gyventojų vis dėlto nepaliestų.

M. Majauskas pažymėjo ir tai, kad absoliuti dauguma ES valstybių taiko tokį ribojimą: „Tos šalys, kurios susiduria su didžiausiu šešėliu, pavyzdžiui, Italija, Graikija, kur PVM atotrūkis yra vienas didžiausių, kaip ir Lietuvoje, jos taiko žymiai žemesnes ribas. Graikijoje tai yra 500 eurų, Italijoje – 1 000 eurų“, – kalbėjo Seimo narys.

Konservatorius Audrius Petrošius kritikavo tokią komiteto poziciją, argumentuodamas, kad pavyzdžiu šiuo atveju imamos griežčiausius ribojimus taikančios šalys. Seimo narys ragino pritarti Vyriausybės siūlymui ir didinti ribą iki 5 tūkst. eurų.

„Jeigu poreikis riboti atsiskaitymus grynaisiais nekelia klausimų, tai ribos nustatymas, nepaisant to, kad išgirdome labai daug motyvų, klausimų kelia. Pats Mykolas [Majauskas] 2021 m., duodamas interviu, yra ne kartą akcentavęs, kad Europos Komisija (EK) rekomenduoja 10 tūkst. eurų ribą. Šiandien aš girdžiu, kad yra paimti bent keli pavyzdžiai su didžiausiais ribojimais mažiausiomis sumomis Europoje ir tai paimta kaip pagrindas.

Tos nuostatos, kurios buvo paminėtos Civiliniame kodekse, yra truputį apie kitus dalykus. Šiandien manau, kad 3 tūkst. eurų riba yra neadekvačiai per maža tam, kad mes įvestume apribojimus, turint galvoje, kad EK rekomenduoja 10 tūkst. eurų sumą. Manau, kad tas viduriukas – 5 tūkst. eurų – Vyriausybės pasiūlytas variantas turėtų būti svarstomas ir priimtas kaip, matyt, labiausiai atitinkantis visuomenės ir verslo lūkesčius“, – kalbėjo A. Petrošius.

Po balsavimo dėl šio konkretaus siūlymo Seimo nariai vis dėlto pritarė būtent Vyriausybės siūlymui – taikyti 5 tūkst. eurų ribą. Už tai pasisakė 71 parlamentaras, komiteto poziciją palaikė 17 Seimo narių, o susilaikė 8.

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius Biudžeto ir finansų komitete anksčiau yra sakęs, kad Vyriausybės siūlyta suma buvo „nepakankamai ambicinga ir efektyvi“.

Seimas, be kita ko, nusiteikęs nustatyti, kad įmonės, kurios nepaisys draudimo ir grynaisiais atsiskaitys virš 5 tūkst. eurų, bus pripažįstamos neatitinkančiomis minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų. Tai reiškia, kad jos vienerius metus negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Be to, numatoma, kad gyventojai, pažeidę Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymą, ateityje nebegalėtų pagrįsti turto įsigijimo ir pajamų gavimo šaltinių.

Dėl šių nuostatų Seimas balsuos kitame posėdyje.

Skaityti visą pranešimą