Gražinos pagrindinės mokyklos bendruomenė stoja ginti nuteisto socialinio pedagogo

Prieš 1 metus 113

Turbūt niekam ne paslaptis, kad Lietuvoje ima masiškai trūkti pedagogų. Šiuo metu (2022 m. gruodžio 12 d.) Užimtumo tarnybos tinklalapyje įvairių specialybių pedagogams siūlomos 149 laisvos darbo vietos, įskaitant mokytojų padėjėjus, asistentus bei ikimokyklinio ugdymo pedagogus. Kalbama, kad galimus pretendentus į šias vietas atbaido nemotyvuojantis atlyginimas, į žemumas smukęs pedagoginio darbo prestižas ir, be abejo, nemaža atsakomybė, kartais galinti atnešti skaudžias pasekmes. Radviliškio rajone dėl fizinio skausmo mokiniui sukėlimo šiais metais nuteistas jau antras pedagogas.

Sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą?

Nemažo atgarsio Radviliškio krašto gyventojų bendruomenėje sulaukė 2022 m. gruodžio 7 d. Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos socialiniam pedagogui Vitalijui Kurandai paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis. Pedagogui pareikšti kaltinimai 15-mečiui mokiniui sukėlus nežymų sveikatos sutrikdymą. Tai įvertinta kaip nusikaltimas, numatytas Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 1 dalyje. V. Kuranda neva prirėmė mokinį prie koridoriaus lango, bandė atimti mobilaus ryšio telefoną, po to iš nugaros pusės rankomis apglėbė nepilnamečio moksleivio kaklą ir jį parvertė sėdmenimis ant koridoriaus grindų. Pedagogas savo kaltės nepripažino, nurodė, kad savo veiksmais siekė sudrausminti agresyviai besielgiantį paauglį, norėjo paskambinti jo tėvui, bandė nukentėjusįjį atriboti nuo kitų mokinių, kad nekeltų pavojaus. V. Kuranda teisme tvirtino, kad mokinį buvo apglėbęs per pečius, tačiau už kaklo suėmęs ir už žasto sugriebęs nebuvo, o sužalojimai galėjo atsirasti, nukentėjusiajam muistantis ir bandant pasipriešinti nurodymams.

Nors charakteristika – puiki, bausmė paskirta

Vis tik Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų teisėjas Augustinas Mitkus Vitalijų Kurandą pripažino kaltu, kad jis smurtaudamas nežymiai sužalojo mokinį, bei skyrė jam 1 mėnesį viešųjų darbų, įpareigojant tuo laikotarpiu dirbti 20 valandų visuomenės labui. Toliau dirbti pedagoginį darbą V. Kurandai neuždrausta. Sklando kalbos, kad teismo nuosprendis bus skundžiamas. Už kolegą stojo visa Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos bendruomenė. Ir teismo nuosprendyje pasisakoma, kad kaltinamojo elgesį išprovokavo nukentėjusiojo provokuojantis elgesys, nusikaltimas kilo dėl to, kad kaltinamasis veikė darbinėje aplinkoje, nes į jo, kaip socialinio pedagogo pareigas, įėjo pokalbis su agresyviais mokiniais ir jų atribojimas nuo kitų mokykloje esančių žmonių.  Kaltinamasis V. Kuranda mokykloje charakterizuojamas kaip puikus pedagogas, dar teisminio proceso metu buvo palaikomas visų savo kolegų, niekada nepadaręs jokių, net ir smulkių, teisėtvarkos pažeidimų. Įvertinta, kad šio nusikaltimo padarymas yra atsitiktinis.

Viešas palaikymas

Palaikydami kolegą, Gražinos pagrindinės mokyklos bendruomenė socialiniuose tinkluose pasidalino įrašu: „Mūsų kasdienybė būna visokia. Kartais net labai sudėtinga, tačiau socialinis pedagogas V. Kuranda visada išlieka santūrus, išmintingas, adekvačiai vertinantis situaciją, nusipelnęs bendruomenės narių pagarbą. Todėl mes, Gražinos pagrindinės mokyklos mokytojai, reiškiame pasitikėjimą ir palaikymą socialiniam pedagogui V. Kurandai, tikime ir pasitikime kolegos sprendimų profesionalumu. Vitalijau, jūs ne vienas.“

Apie pavaldinį – tik gerai

Pakalbintas apie tai, ką mano apie bausmę, skirtą savo pavaldiniui, Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius Egidijus Dailidonis atsakė, kad nuosprendis bus skundžiamas. Jis nesutinkąs su skirta bausme. Nukentėjusiuoju įvardintas mokinys iš pradžių neteisingai nurodė, kad buvo smaugiamas. Tai yra netiesa. Mokyklos vadovas jokiu būdu nenorėtų prarasti šio pedagogo ir sakė besidžiaugiantis bent tuo, kad nuosprendžiu V. Kurandai nebuvo uždrausta dirbti pedagoginį darbą. Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas pasisakė dar kategoriškiau: „Stoju socialinio pedagogo pusėn ir visiškai jį palaikau. Labai palaikau solidarią bendruomenės poziciją. Matau, kad ir Radviliškio rajono (ir ne tik) bendruomenė stoja jo pusėn. Šimtai paauglių myli ir gerbia šį specialistą, kuris pats pasižymi labai didele tolerancija, vidiniu ramumu, kompetencija, neabejingumu nei mokiniams, nei kolegoms, nederamam elgesiui. Labai apgailestaučiau, jei šis sprendimas prisidėtų prie teismų praktikos formavimo, nes, manau, pedagogai į konfliktines situacijas reaguotų labai atsargiai, kad neliktų nubaustųjų vietoje, kaip šiuo atveju. Negaliu kritikuoti teismo sprendimo, bet turimos žinios leidžia teigti, kad Temidei buvo labai sunku apsispręsti. Mano asmeninė nuomonė – sprendimas nėra teisingas.“

Siūlyta ieškoti sprendimo

Apie šią istoriją savo nuomone pasidalino ir ,,Radviliškio krašto bendruomenės” pirmininkas Gediminas Lipnevičius: „Nežinau šios istorijos ir tikrai nevertinsiu, kas kaltas, o kas ne, bet šiuo metu į mokytojų keliamas problemas tikrai turi būti atsižvelgta. Mokytojai labai aiškiai parodė nuoširdų vieningumą, palaikant savo kolegą!“ G. Lipnevičiaus nuomone, mokyklos vadovai, mokytojai, mokinių tėveliai turėtų sėsti už bendro stalo ir ieškoti sprendimo, kad tokios situacijos ateityje nepasikartotų, o pagarba mokytojams mokyklose būtų prioritetas.

Istorijos kartojasi?

Primename, kad visai neseniai, 2022 m. lapkričio 18 d., buvo nuteistas muzikos mokytojas Kęstutis Pakštas, prieš tai taip pat pasižymėjęs nepriekaištinga reputacija. Jis pripažintas kaltu dėl to, kad bandė ranka mokinei užčiaupti burną bei delnu sudavė į veidą. Jam skirta bausmė yra 51 MGL (2550 Eur) dydžio bauda, kurią jis turės sumokėti per 2 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Iš jo priteista 135,25 Eur suma už mergaitės sulaužytus akinius bei 800 Eur neturtinės žalos atlyginimas nukentėjusiosios motinai. Taip pat iš kaltinamojo priteistos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos išlaidos 421,67 Eur. Turint omenyje mokytojų atlyginimus, skirta bausmė turėtų būti skausminga pedagogo materialinei gerovei.

Medikų įžeidinėti negalima, o mokytojus – visada prašom?

Viena po kitos keliamos bylos pedagogams sudaro sąlygas mokiniams tuo piktnaudžiauti ir, nesilaikant taisyklių, grasinti mokytojams baudžiamąja atsakomybe. Tenka girdėti apie necenzūrinius žodžius mokytojų atžvilgiu, apie patyčias tarp mokinių, kartais – apie kai kurių mokinių agresijos protrūkius… Svarstoma dėl įstatymo, kuris numatytų atsakomybę už medikų ar socialinių darbuotojų įžeidimą. Šįkart apie mokytojus nepagalvota. Mokinius gina įstatymas, tačiau kas apgins mokytojus?

Rita Grigalienė

Jeigu bus pateiktas apeliacinis skundas, teismas dar kartą spręs, ar socialinis pedagogas V. Kuranda pasielgė teisingai
Skaityti visą pranešimą