Gargždų gyventojai nenori keisti sovietmetį menančių gatvių pavadinimo – dauguma balsavo prieš

Prieš 1 metus 69

Savivaldybės apklausoje dalyvavę Gargždų gyventojai nenori pervadinti Juliaus Janonio, Petro Cvirkos, Butkų Juzės gatvių. Žmonės tikina, kad nenori keisti dokumentų, dabartiniai pavadinimai esą neturi neigiamos reikšmės. Tačiau prie šių gatvių pavadinimų keitimo dar gali grįžti rajono taryba. Druskininkai, kur gyventojų nuomonė buvo pasidalijusi perpus, nusprendė pakeisti Liudo Giros ir Petro Cvirkos gatvių pavadinimus.

Apklausoje dėl pavadinimo keitimo balsavo penktadalis P. Cvirkos gatvės Gargžduose gyventojų. 35 pasisakė, kad nori keisti pavadinimą, o 154 tam nepritaria.

Tuo tarpu nuomonę dėl Butkų Juzės gatvės pavadinimo pareiškė pusė jos gyventojų, vos vienas žmogus norėjo keisti pavadinimą, o 42 – ne. Panašūs balsavimo rezultatai ir dėl Juliaus Janonio gatvės pavadinimo.

Klaipėdos rajono meras sako esąs nustebintas apklausos rezultatų.

„Skaičius norinčių pavadinimą keisti yra pakankamai mažas, bet įvykdėm valią, padarėm apklausą, gyventojai pasisakė ir artimiausiam tarybos posėdy eisim su informacija, pateiksim apklausos rezultatus. Gali būti pasiūlytas protokolinis pavedimas, kad surengtume sprendimo projektą dėl gatvių pavadinimo keitimo neatsižvelgiant į apklausos rezultatus. Matysim“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Dalis gargždiškių sako pokyčių nenorintys, netenkino ir pasiūlyti variantai, kaip pervadinti gatves.

„Priprasta jau čia tie adresai, tiek metų gyvenam, o iš kitos pusės – nematau reikalo, man, pavyzdžiui, Janonis ne asocijuojasi su kažkuo tokiu, kad reiktų jį pakeisti. Būtų kokia Komjaunimo gatvė – suprasčiau“, – tvirtina vietos gyventoja.

Sovietmečio gatvių pavadinimai keičiami ne vienoje savivaldybėje. Pasak Klaipėdos rajono mero, jei dabar sprendimų nebus, bus laukiama Seimo verdikto.

„Kai bus priimtas desovietizacijos įstatymas ir bus aiškiai pasakyta, kokie pavadinimai ir kokie istoriniai veikėjai mums yra nepriimtini, be abejo, tada bus lengviau apsispręsti“, – įsitikinęs B. Markauskas.

P. Cvirkos gatvę siūlyta pervadinti nepriklausomybės kovų savanorio Prano Eimučio, Vinco Kudirkos arba akademiko Jono Lankučio vardu, J. Janonio gatvę – kunigo Izidoriaus Noreikos, Kovo 11-osios arba Ukrainos miesto Limano vardu, Butkų Juzės gatvę – Lietuvos kariuomenės pulkininko Jurgio Butkaus, pedagogo Edvardo Cirtauto arba politinio kalinio Jono Kudžmos vardu.

Skaityti visą pranešimą