Gamino baidares, o dabar – karui tinkamus automobilius: juos mechanikai siekia padaryti beveik negirdimus

Prieš 1 metus 106

Ukrainai toliau iš Vakarų tikintis daugiau sunkiosios technikos, paprastesnėmis priemonėmis karius stengiasi aprūpinti patys ukrainiečiai. Seniau automobilius taisiusios mechanikų dirbtuvės dabar įvairaus tipo transporto priemones verčia šarvuotomis mašinomis – tylesniais varikliais, patogesniu salonu ir pritaikytais iš jų šaudyti.

Prieš karą vienoje ukrainiečių dirbtuvėje buvo gaminami stiklo pluošto katamaranai bei baidarės, tačiau vasario 24-ąją viskas apsivertė. Trisdešimt dvejų verslininkas su draugais dabar paprastus automobilius paverčia kariuomenei naudingais greitais automobiliais.

„Tai buvo aštuntas modelis, sportinis automobilis, naudotas išlikimo lenktynėms. Patobulinome pavarų dėžę ir variklį, suderinome mikroschemas ir užraktą. Buvo ir metalinis karkasas, viena kėdė, išlipti buvo labai nepatogu <...>. Visa tai išėmėme, įtaisėme paprastas sėdynes, padarėme vietą atsisėsti ir gale. Čia padarėme skylę šaudyti iš kulkosvaidžio“, – pasakoja mechanikas Volodymyras Tarchovas.

Sportinės mašinos su naujais duslintuvais, pakeistu interjeru keliauja į frontą. Mechanikai teigia, kad jas siekiama padaryti beveik negirdimas, – kad karius, naudojančius automobilius, būtų sudėtingiau pastebėti.

„Vyrukai sako, kad šie automobiliai labai manevringi ir greiti, o tai labai naudinga atliekant žvalgybą ar net važiuojant į greitas karines misijas. Vyrukams jos patinka, yra naudingos, todėl tai ir darome“, – nurodo mechanikas Jevhenas.

Tačiau mintis automobilius pritaikyti fronte atėjo ne iškart, teigia mechanikai. Kaip ir dauguma tokių vietų, Rusijos pajėgoms įsiveržus į Ukrainą, jie savo dirbtuvėse litavo prieštankines kliūtis, prie miesto konstravo cemento blokus, turėjusius apsunkinti Rusijos karių patekimą į miestą.

Visgi, išgirdus, kad kariams trūksta priemonių, skirtų judėti, taip pat informacijai rinkti, mechanikai teigia, abejonių, ką daryti, nebuvo. O dabar jie glaudžiai bendradarbiauja ir su kariais fronte, kurie patys atvyksta specialiai pritaikytų transporto priemonių pasiimti.

„Du gale, du priekyje – vienas jų gali dirbti, šaudyti ir abu gale. Šiandien pasiimsime šį automobilį ir jis keliaus į frontą, ten, kur dirbame Ukrainos labui“, – teigia Ukrainos karys Mamai.

Mechanikai teigia, jog didžioji dalis automobilių, pritaikytų karui, patenkančių į jų dirbtuves, atkeliauja su savanorių pagalba. Ir tai ne tik sportiniai automobiliai – tai ir mikroautobusai ar džipai. Viskas ko reikia ne tik žvalgybai, bet ir karių ar net civilių saugesniam išvežimui mažais ar dideliais skaičiais.

Skaityti visą pranešimą