FIBA generalinis sekretorius: apie M.Grigonio situaciją, rusų ateitį krepšinyje ir Europos čempionato perkėlimą į Lietuvą

Prieš 1 metus 227

Vilniuje vyko FIBA Europos žemyno valdybos posėdis, po kurio generalinis sekretorius Andreas Zagklis dalijosi mintimis apie pastarųjų dienų darbus.

„Dvi dienas turėjome geras diskusijas, priėmėme svarbius sprendimus. Tarp tokių buvo sprendimai, liečiantys Rusijos ir Baltarusijos ekipas bei rinktines. Tai palietė daugybę turnyrų, taip pat – jaunimo. Taip pat aptarėme pastaraisiais metais nuveiktus darbus pandemijos laikotarpiu. Žiūrime į ateitį, į vasarą, kuri bus įdomi tiek suaugusių, tiek jaunimo turnyruose“, – teigė FIBA generalinis sekretorius.

– Kai kurie žaidėjai turi problemų nutraukiant kontraktus su Rusijos klubais, Lietuvoje toks pavyzdys yra Marius Grigonis, iš kurio Maskvos CSKA reikalauja didžiulių pinigų. Kaip FIBA gali padėti žaidėjams šioje situacijoje?

– FIBA jau daugelį metų turi arbitražo teismą, kuris padeda tokiose situacijose. Ten turėsime vadovautis taisyklėmis, kurias numato teismas. Jei sprendimai nebus priimti taikiai, turime formules, kuriomis vadovausimės. Pati FIBA kitais būdais negali labiau kištis į žaidėjų kontraktus.

– Kokie yra šansai, kad Rusijos ir Baltarusijos krepšinio atstovų Europos krepšinio žemėlapyje nematysime ne tik artimiausius metus, bet ir ilgiau?

– Manau, kad svarbu koncentruotis į FIBA misiją – auginti krepšinį. Mes čia galima kontroliuoti tik dalį dalykų – politikos ne. Mes reiškiame solidarumą Ukrainos krepšiniui ir būsime pasiruošę tokioms pasekmėms, kokių reikės. Nuolat sekame situaciją, reaguojame ir priimsime atitinkamus sprendimus?

– Tačiau ar Rusijai užtektų baigti karą Ukrainoje, kad jie galėtų grįžti į Europos krepšinį?

– Manau, kad tai kol kas spekuliacijos, tame yra daug klaustukų. Manau, kad parodėme, jog esame vieningi, solidarūs, pasirengę priimti drąsius sprendimus. Negaliu pasakyti, kas bus, susitiksime, kalbėsimės. Mums rūpi Ukrainos krepšinio ateitis.

– Ar FIBA yra pasirengusi ateityje suvienyti Europos krepšinio atstovus ir padėti Ukrainai atstatyti krepšinio infrastruktūrą?

– Turime priėmę sprendimus dėl žaidėjų, kurie galėtų gauti licencijas paprasčiau. Taip pat suteikiame Ukrainai galimybę rengti Europos čempionatą. Mums buvo didelė garbė asamblėjoje matyti Ukrainos atstovą Volkovą. Tai yra viena iš temų, kurią aptariame. Mes neatmetame tokių galimybių.

Koks šansas yra Europos čempionato grupių etapą iš Ukrainos perkelti į Lietuvą?

– Manau, kad mūsų prioritetas yra Ukraina. Nemanau, kad šiuo metu yra sąžininga spekuliuoti šia tema ir kalbėti, kas nutiks, jei jie negalėtų priimti čempionato. Mūsų prioritetas – suteikti jiems šansą rengti šį turnyrą.

„Bružas ir Pulkovskis“: „Neptūno“ ateitis, Blaževičiaus projektas, žaidėjai Žiemelio klubui, Websterio ateitis ir Maksvyčio sprendimo argumentai

Skaityti visą pranešimą