Ekspolitikui – dar vienas nepalankus teismo sprendimas

Prieš 1 metus 145

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmuose buvo išnagrinėtas radviliškiečio Mariaus Aleksiūno skundas dėl kiek anksčiau jam skirtos baudos už Radviliškio rajono policijos komisariato Lino Valiaus įžeidimą. Buvusiam ekspolitikui nepavyko pasiekti savo – teismas paliko galioti tą patį, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato priimtą nutarimą.

Išvadino impotentu

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Administracinių nusižengimų bylų nagrinėjimo skyriaus vyriausioji tyrėja šių metų kovo 31 d. priėmė nutarimą administracinio nusižengimo byloje, kuriuo M. Aleksiūnui už ANK 508 straipsnio 1 dalyje numatytą nusižengimą paskyrė 115 Eur baudą. Tokią sankciją radviliškietis užsitraukė už tai, kad 2021 m. lapkričio 20 d. socialiniame tinkle paskelbė įrašą „Kad L. V. – impotentas darbine prasme, įtarimų turėjau jau seniau“. Sparnuotas įrašas buvo iliustruotas ir komisaro nuotrauka. Policija traktavo, kad viešas M. Aleksiūno komentaras pažemino statutinio valstybės tarnautojo garbę ir orumą.

M. Aleksiūnas skundu kreipėsi į teismą ir prašė panaikinti policijos nutarimą – pareiškė nušalinimą bylą nagrinėjusiai policijos pareigūnei ir visam Šiaulių apskrities vyriausiajam komisariatui. Pareiškėjo žodžiais, nutarimą priėmusi pareigūnė dirba tame pačiame komisariate, iš to paties šaltinio gauna atlyginimą, be to, komisaras anksčiau yra dirbęs tame pačiame pastate, kaip ir nutarimą priėmusi pareigūnė, o jos viršininkas yra dirbęs kartu su komisaru viename skyriuje.

Samprotavimai – ne argumentai

Nutarimą surašiusi pareigūnė su skundu nesutiko, teigė, kad komisaro nepažįsta, nėra jam pavaldi, nežino kaip jis atrodo, o neformaliuose susibūrimuose nedalyvauja. Teismas nepalaikė M. Aleksiūno versijos. „Pareiškėjo nušalinimas deklaratyvus ir nepagrįstas. „…“.  Ir subjektyviuoju, ir objektyviuoju aspektu nėra jokių aplinkybių, iš kurių būtų galima spręsti apie D. A. išankstinį nusistatymą ar kiltų kokių nors protingų abejonių jos nešališkumu“, – pasisakė Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmai. Posėdžio metu papildomai aiškinantis buvo nustatyta, kad tarp nutarimą priėmusios pareigūnės ir komisaro jokio pavaldumo nėra.

Teismas nesivadovavo subjektyvia pareiškėjo nuomone grindžiamomis prielaidomis ar samprotavimais. Įvertinus tai, kad tyrimas atliktas vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso normomis, reglamentuojančiomis administracinio nusižengimo nagrinėjimo procesą, įvertintas nusižengimo pavojingumo laipsnis, pažeidėjo asmenybė ir priimtas teisingas sprendimas, tad jo keisti neįžvelgta jokio pagrindo.

M. Aleksiūnas turi du pasirinkimus – susimokėti baudą arba per 20 kalendorinių dienų apskųsti nutarimą Šiaulių apygardos teismui.

Plati biografija

Beje, minėtas radviliškietis jau yra pasižymėjęs: yra teistas už smurtą prieš kitą asmenį – prieš kurį laiką teismas jį pripažino kaltu dėl vienos įstaigos vadovo sumušimo, taip pat jis yra įtariamas savo buvusios kolegės sumušimu.

Šio radviliškiečio pavardė figūruoja ir kitose nemažo rezonanso sulaukusiose bylose, kurias visas sieja nepagrįstai išsakyti skambūs epitetai savo pašnekovų adresu: jam buvo iškeltas ieškinys dėl to, kad sutrypė vieno įstaigos vadovo garbę ir orumą. Teismas nukentėjusiam įstaigos vadovui priteisė nemenka pinigų sumą moralinei žalai atlyginti bei įpareigojo atlyginti išlaidas advokatams. Taip pat radviliškiečiui tenka aiškintis teismuose dėl valstybės tarnautojų įžeidimo.

Jolita Žeknytė

Skaityti visą pranešimą