Dulkys: tikėtina, kad rudenį turėsime augantį COVID-19 sergamumą

Prieš 1 metus 118

Rudenį greičiausiai daugės naujų susirgimų koronavirusu, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Esame susikaupę ir ruošiamės rudeniui

„Labai tikėtina, kad rudenį turėsime augantį sergamumą“, – žurnalistams antradienį sakė ministras.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, nežymus sergamumo augimas koronavirusu jau stebimas nuo birželio pradžios.

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė sako, kad kol kas dar sudėtinga pasakyti, ar šis kilimas tęsis iki rudens, ar tai tėra laikinas pasvyravimas.

„Gali būti, kad tai yra pasvyravimas, gali būti, kad nežymiai pradeda didėti sergamumas. Matyt, per keletą savaičių turėsime situaciją, kada galėsime tiksliau pasakyti. Šiek tiek tas pakilimas yra stebimas, bet jis nėra toks didelis, kad keltų mums nerimą“, – teigė epidemiologė.

Vis dėlto, jis pridūrė, kad tam yra pasiruošta – esant reikalui, būtų pradėti taikomi iki šiol buvę testavimo, prevencijos mechanizmai.

Ministro teigimu, rudenį Lietuvą turėtų pasiekti ir naujos, omikron atmainai pritaikytos vakcinos, skiepytis antrąja sustiprinančia doze bus kviečiami vyriausieji šalies gyventojai.

Sirgsime ir koronavirusu, ir gripu

A. Dulkys neslėpė, kad pandemijai atslūgus sugrįš kitos ligos ir infekcijos.

„Ir netgi turėsime tunikalių situacijų, kai žmonės sirgs vienu metu ir gripu, ir koronavirusu, – komentavo ministras. – Todėl kviečiame visus, kurie dar nėra pasiskiepiję, pasiskiepyti pirmine schema ir pasinaudoti tuo, kad vakcinų yra, jos yra nemokamos, ir tą reikia padaryti.“

Pabanguosime, bet gyvensime pilnavertį gyvenimą

Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad teoriškai karantinas gali būti skelbiamas vėl, tačiau, jo nuomone, tai yra mažai tikėtina, nes pirmiausia bus taikomos kitos priemonės, tokios kaip medicininių kaukių dėvėjimas bei testavimas gydymo įstaigose ir mokyklose.

„Tik nauja, grėsminga atmaina galbūt galėtų pakeisti mūsų laivo kryptį, – sakė žurnalistams ministras. – O jeigu tai neįvyks, bangų bus, pabanguosime, bet manau, kad drąsiai visi keliausime ir turėsime pilnavertį socialinį ir kitokį gyvenimą.“

Sekoskaita – nebevykdoma

Šiuo metu simptomus jaučiančius žmones dėl koronaviruso dažniausiai testuoja poliklinikose, tam naudojami antigeno testai.

Kaip žurnalistams teigė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė, tai reikšmingai sumažino PGR tyrimų apimtis, todėl nacionaliniu lygmeniu nebevykdoma teigiamų ėminių sekoskaita, kuria siekiama identifikuoti naujas viruso atmainas.

„Per savaitę turėtume surinkti ne mažiau 100 PGR mėginių. Šiandien dienai tokio kiekio pas mus nėra“, – sakė viceministrė.

Pasak jos, jei būtų nustatytas reikšmingas atvejų augimas, ministerija yra pasirengusi atnaujinti šį procesą.

„Turime reagentų, turime specialistų, turime visas priemones“, – kalbėjo ji.

Nuo gegužės Lietuvoje baigus galioti beveik dvejus metus trukusiai ekstremaliajai situacijai, buvo atšaukti beveik visi iki šiol taikyti ribojimai. Vis dėlto kaukės, pavyzdžiui, ligoninėse, slaugos įstaigose, lankytojams išlieka būtinos.

Pradėjus augti sergamumui, grįžtų mobilieji punktai

A. Dulkys atskleidė, kad jei pradėtų augti atvejų skaičius, didėtų ir testavimo apimtys.

„Esame pasiruošę budinčius režimus – galėtų sugrįžti ir vakcinacijos mobilieji punktai“, – sakė ministras. Jis pridūrė, kad šiuo metu yra sumažėję COVID-19 atvejų, tačiau, kai tik skaičiai pasiektų tam tikrą mąstą, automatiškai įsijungtų testavimo ir kiti mechanizmai.

„Tendencijas matome, jas sekame, kontroliuojame. Niekas nėra paleista iš rankų“, – patikino sveikatos apsaugos ministras.

Skaityti visą pranešimą