Dulkys sureagavo į išpopuliarėjusį „gydymą“ lašelinėmis: ragina nepasitikėti „instagramų šeimynėle“

Prieš 1 metus 67

Lietuvoje išpopuliarėję vitaminų kokteiliai, privačių gydymo įstaigų pacientams lašinami į veną, neliko nepastebėti ir Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio. Trečiadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ministras pranešė pavedęs Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išsiaiškinti gydymo lašelinėmis pagrįstumą ir teisėtumą.

„Pavedžiau Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM išsiaiškinti „gydymo“ lašelinėmis pagrįstumą ir teisėtumą. Mokslas – šviesa, be mokslo – prieblanda... Nejaugi taip sunku prisiminti, kad, kaip geriausiai gydytis, visada patars šeimos gydytojas, o ne „Googlų, Feisbukų ar Instagramų šeimynėlės“, – savo paskyroje rašo A. Dulkys.

LRT.lt jau rašė, jog įvairiose užsienio šalyse jau kurį laiką madingais tapę vitaminų kokteiliai ir „gydymas“ lašelinėmis pastaruoju metu tapo itin madinga procedūra ir Lietuvoje. „Kokteilius“ aktyviai reklamuoja nuomonių formuotojai, raginantys taip „atsigauti“ po įvairių persirgtų ligų, pvz., gripo, COVID-19, ar tiesiog norint „pastiprinti“ žiemos nukamuotą organizmą.

Gydytojų teigimu, intraveninis gydymas, t. y. medikamentų ar vitaminų lašinimas į veną lašeline, pacientams gali būti ir yra skiriamas, tačiau tik tokiu atveju, jei tam yra būtinybė.

Medikai primena, kad neatsakingai paskirtas arba nekokybiškai atliktas intraveninis gydymas gali sukelti alergines reakcijas, taip pat kitus šalutinius reiškinius, kurie, užuot, padėję organizmui, pakenks žmogaus sveikatai.

Skaityti visą pranešimą