Dulkys paskelbti apie pandemijos pabaigą neskuba: tyla gali būti apgaulinga

Prieš 1 metus 104

JAV prezidentui Joe Bidenui pareiškus esą Jungtinėse Valstijose koronaviruso pandemija jau yra pasibaigusi, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys taip pat užsimena apie medicininės, politinės bei socialinės pandemijos pabaigas Lietuvoje. Vis tik, anot jo, suvaldyta situacija ir „tyla“ yra apgaulinga, nes, pažymi A. Dulkys, bet kada gali atsirasti nauja kovido atmaina.

„Kalbant apie pandemiją, kalbėčiau apie pabaigas, o ne pabaigą – naudočiau daugiskaitą. Nes pandemija vienos pabaigos neturi. Gali būti medicininė pandemijos pabaiga, politinė pandemijos pabaiga, socialinė pandemijos pabaiga“, – Eltai perduotame komentare teigė ministras.

„Ką matome iš ligoninių, tai užimtų lovų skaičius neauga, jis stabilus, tad medicinine prasme pandemija jau kuris laikas „buksuoja“ ir situacija normalizavosi. Tai atsispindi ir taikomose priemonėse: griežtus ribojimus yra pakeitusios rekomendacijos, prieš rudens sezoną nacionalinis karantinas išimtas iš priemonių, palikta tik lokalių karantinų galimybė ir t.t. Žinoma, ši „tyla“ yra apgaulinga, nes bet kada gali atsirasti nauja kovido atmaina, todėl svarbu ir toliau vakcinuotis, taip sudarant kliūtis virusui plisti“, – pridūrė jis.

Be to, reaguodamas į J. Bideno pareiškimą, A. Dulkys teigia, kad dabar didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas poskovidinei realybei.

„JAV prezidentas paskelbė apie politinę pandemijos pabaigą, kas nemažiau svarbu, nes galima savo ir visos visuomenes jėgas bei resursus nukreipti į kitas sritis, kurios reikalauja mūsų dėmesio, ir kurios buvo apleistos per pandemiją“, – atkreipė dėmesį A. Dulkys.

Ministro teigimu, labiausiai komplikuota situacija yra socialinėje sferoje, kadangi, pažymi jis, Lietuva turi postkovidinę realybę, kurioje į pirmą vietą iškyla socialinių ryšių atkūrimas, didesnis dėmesys psichikos sveikatai, kitų medicininių paslaugų grąžinimas žmonėms visa apimtimi.

„Įvertinus padarytą žalą tiek žmonėms, tiek sveikatos apsaugos sistemai, tai šiuo metu yra pagrindinis postkovidinės realybės prioritetas. Ir jis, galima prognozuoti, bus ilgą laiką“, – nurodė A. Dulkys.

ELTA primena, kad JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad koronaviruso pandemija Jungtinėse Valstijose baigėsi.

„Pandemija baigėsi. Tebeturime problemų dėl COVIDo ir vis dar daug dirbame, bet pandemija baigėsi“, – sakė J. Bidenas televizijos CBS žinių laidai „60 Minutes“.

Skaityti visą pranešimą