Dėl V. Matijošaičio bendravimo su žurnalistais kilo tikra audra: jau kreipėsi į etikos sargus

Prieš 1 metus 172

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio trečiadienį surengta spaudos konferencija baigėsi skandalu. Mero bendravimas su žurnalistu iššaukė daugybę kritiškų reakcijų ir tokį elgesį suskubo pasmerkti Lietuvos žurnalistų sąjunga. O Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijai priklausantys politikai kreipiasi į etikos sargus.

Lietuvos žurnalistų sąjunga trečiadienį pasmerkė Kauno mero V. Matijošaičio elgesį su žurnalistu Nerijumi Povilaičiu, klausinėjusiu apie jam iš dalies priklausančios „Vičiūnų grupės“ pasitraukimą iš Rusijos ir planus kandidatuoti trečiai kadencijai.

Dalyvavęs Kauno Dariaus ir Girėno stadiono statybų apžvalgoje Kauno meras pareiškė, jog norėtų „pagal kažkokius kriterijus“ atrinkti žurnalistus, kuriuos kviestų užduoti klausimus.

„Biškį sveikesni būtų klausimai“, – sakė meras.

Daugiau šia tema

Taip nuo 2015 metų Kauno miesto savivaldybei vadovaujantis V. Matijošaitis kalbėjo klausiamas, ar ketina kandidatuoti į merus trečiai kadencijai.

Paklaustas apie tai, kada „Vičiūnų grupė“ pasitrauks iš Rusijos rinkos, savivaldybės vadovas atsakė: „Žiūrėkite, čia „Vičiūnų grupė“ akcijų neturi. Taip kad kalbame apie stadioną“.

Dar kartą klausiamas to paties, V. Matijošaitis žurnalistui sakė: „Dabar galvoji, kad čia golą man įmušei? Klauskite apie stadioną“.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius BNS sakė, kad „vienareikšmiškai smerkia“ Kauno mero elgesį su reporteriais.

„Tai – gėdingas elgesys“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybės tarybos narė, priklausanti Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai Andrija Filinaitė jau kreipėsi į savivaldybės Etikos komisiją.

Jai taip pat toks mero elgesys su žurnalistais pasirodė nepriimtinas.

Savo skunde ji išdėstė, ką etikos sargai turėtų ištirti: „2022-06-01 Kaune vyko tiesioginė transliacijaspaudos konferencija iš Kauno Dariaus ir Girėno stadiono statybų apžvalgos. Jos metu vienam iš žurnalistų uždavus klausimą Kauno miesto merui „Ar sieksite trečiosios kadencijos?“, meras Visvaldas Matijošaitis atsakė, kad „<...> kaip gerai, kad galėčiau pagal kažkokius kriterijus atrinkti jus, tai biški sveikesni būtų klausimai <...>“. Žurnalistui pasiteiravus apie „Vičiūnų grupės“ pasitraukimą iš Rusijos rinkos, meras žurnalisto paklausė „Dabar galvoji, <...> čia golą man įmušei? Klauskite apie stadioną.“

Savo kreipimesi A. Filinaitė nurodė, kad Lietuvos žurnalistų sąjunga pasmerkė tokį elgesį su reporteriais.

„Prašau Jūsų įvertinti ir apsvarstyti, ar etiški tokie Kauno miesto mero komentarai ir elgesys“, – rašte nurodė A. Filinaitė.

Kaip jau skelbta, Kauno meras V. Matijošaitis trečiadienį atsiprašė dėl kritikos sulaukusio elgesio su žurnalistais, klausinėjusiais apie jo šeimos verslą ir planus kandidatuoti trečiai kadencijai, ir pareiškė esąs pavargęs nuo „pigių provokacijų“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą