Daugiau nei 400 migrantų šturmavo Ispanijos Meliljos anklavo pasienio tvorą

Prieš 1 metus 89

Daugiau nei 2 000 migrantų penktadienį iš Maroko šturmavo Ispanijos Meliljos anklavo sieną ir „didelis skaičius“ jų sugebėjo patekti, pranešė Ispanijos vyriausybė.

Tai buvo pirmasis bandymas masiškai kirsti sieną į šią nedidelę teritoriją, vieną iš tik dviejų Europos Sąjungos sienos ruožų Afrikoje, nuo tada, kai kovo viduryje diplomatiniai Ispanijos ir Maroko santykiai pagerėjo. Melilja ir Seuta, kitas mažas Ispanijos Šiaurės Afrikos anklavas, turi vieninteles Europos Sąjungos sausumos sienas su Afrika, todėl traukia migrantus.

Ispanijos vyriausybės vietos delegacijos pranešime sakoma, kad daugiau nei 400 migrantų grupė šturmavo pasienio tvorą penktadienį 8.40 valandą. Migrantai iš Afrikos valstybių piečiau Sacharos buvo „puikiai organizuoti ir smurtingi“, priduriama jame. Kad padėtų atremti sienos puolimą, Marokas dislokavo „didelį“ pajėgų kiekį ir „aktyviai bendradarbiavo“ su Ispanijos saugumo pajėgomis, priduriama pareiškime.

Madridas ir Rabatas užbaigė metus trukusią diplomatinę krizę, Ispanijai parėmus Maroko autonomijos planą Vakarų Sacharai – ginčytinai teritorijai, kurią daugiausia valdo Rabatas, tačiau į ją pretenduoja ir Polisario frontas. Madridas supykdė Maroką, praėjusiais metais įsileidęs Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo lyderį į Ispaniją gydymui ligoninėje dėl sunkaus COVID-19 atvejo, tai įplieskė nesutarimą tarp dviejų šalių.

Gegužės viduryje Ispanija buvo netikėtai užklupta, kai daugiau nei 10 tūkst. žmonių mėgino priplaukti patys arba mažais pripučiamais laiveliais į Seutos teritoriją, o Maroko pasienio pajėgos nekreipė į tai jokio dėmesio - tai buvo vertinama kaip Rabato atsakas.

Ne vienerius metus tūkstančiai migrantų mėgina kirsti 12 kilometrų ilgio sieną tarp Meliljos ir Maroko arba Seutos aštuonių kilometrų ilgio sieną lipdami per tvoras, plaukdami palei krantą arba slėpdamiesi transporto priemonėse. Dvi teritorijos saugomos spygliuota viela sutvirtintomis tvoromis, vaizdo kameromis ir stebėjimo bokštais. Šie du miestai, į kuriuos pretenduoja Marokas, nuo seno yra Rabato ir Madrido diplomatinių nesutarimų židinys. Madridas tvirtina, kad jie yra neatskiriama Ispanijos dalis.

Skaityti visą pranešimą