Daugiabutis Kaune panoro saulės elektrinės, bet atsitrenkė į ESO sieną: po LRT GIRDI klausimų – skubus sprendimas

Prieš 1 metus 65

Išaugusios elektros kainos ne vieną privertė pamąstyti, kad galbūt atėjo laikas pereiti prie pigesnės saulės energijos. Įsirengti saulės elektrinę sumanė ir daugiabučio, esančio Kauno Dainavos mikrorajone, gyventojai. Apie žaliąją energetiką kalbama vis garsiau, bet daugiabučio bendrijos pirmininkas LRT GIRDI pasakojo, kad nors saulės elektrinę įsirengti jiems leidžiama, pasirodo, pagamintos elektros energijos ESO nesaugos. Tiesa, portalo klausimų saulaukusi bendrovė skubiai surado problemos sprendimą.

Daugiabučių namų savininkų bendrijos (DNSB) pirmininkas Tomas (pavardė redakcijai žinoma – LRT.lt) pasakojo, kad savo name, kuriame gyvena, saulės elektrinę įsirengė prieš kelerius metus ir tuo labai džiaugiasi. Elektros kainoms šoktelėjus į neregėtas aukštumas pašnekovas sumanė, kad tai padėtų sutaupyti ir jo prižiūrimo daugiabučio gyventojams. LRT GIRDI jis pasakojo, kad, sužinojęs apie Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) paramą daugiabučių elektrinėms, nusprendė ja pasinaudoti.

Pašnekovas paaiškino, kad daugiabutyje įrengtos saulės elektrinės pagaminta energija gali būti naudojama dvejopai – po lygiai padalijama butams arba naudojama tik bendroms reikmėms, pavyzdžiui, namui apšviesti, liftui ar panašiai.

„Kaip tik APVA kvietimą tokį yra paskelbusi, viskas aišku ir konkretu: jeigu ant stogo, tai vienokia pinigų suma už kilovatvalandę, jeigu ant žemės – kitokia. Viską paprasta apskaičiuoti, kiek kompensuoja“, – kalbėjo Tomas.

Pasak jo, norint įrengti elektrinę pirmiausia dėl prijungimo sąlygų reikia kreiptis į Energijos skirstymo operatorių (ESO), tą jis kovo mėnesį ir padarė, tačiau gautas atsakymas gerokai nustebino.

„Mūsų bendrija šiuo metu turi 4 kilovatų įvadą, mes paprašėm 12 kilovatų. Jeigu norėtume būti tiesiog vartotojais, tiek duoda, o būti gaminančiaisiais vartotojais, vadinasi, gaminti ir atiduoti į tinklą, jau neleidžia“, – sakė bendrijos vadovas.

LRT GIRDI jis pasakojo neseniai iš ESO sulaukęs atsakymo, kad, remiantis vasario 1 dieną priimtu Vyriausybės nutarimu ir Pasinaudojimo elektros skirstomaisiais tinklais tvarkos aprašu, elektrinės prie 110 kilovatų perdavimo elektros tinklų Amalių ruože nebus prijungiamos. Kaip alternatyva daugiabučio gyventojams pasiūlyta įsirengti saulės elektrinę tik savo poreikiams tenkinti.

„Jeigu saulė šviečia, elektrinė gamina, ir jeigu tuo metu sunaudoji, tai sunaudoji, tačiau visas saulės elektrinių patrauklumas ir yra galimybė pasaugoti elektros energiją. Pasirodo, ne visada“, – paaiškino pašnekovas.

Kitaip tariant, tokiu atveju saulės elektrinėje pagamintos energijos gyventojai negalėtų naudoti žiemą, nes nėra galimybės ją saugoti. Kodėl taip yra, anot Tomo, iki šiol nevisiškai aišku, o tikslių atsakymų jis sakė negavęs.

„Kai aš paprašiau jų paaiškinti žmogiška kalba, ką reiškia koks nors Vyriausybės nutarimas ar tvarkos aprašas, nesukonkretino, sakė, tiesiog reikėtų pasiskaityti, bet iš principo techninės galimybės neleidžia prijungti“, – teigė jis.

Bendrijos pirmininkas LRT GIRDI sakė esąs nusivylęs, kad žalioji energetika Kauno Dainavos mikrorajone esančio daugiabučio gyventojams – nepasiekiama.

„Mano, kaip pirmininko, darbas – tobulinti namą ir prižiūrėti ne tik kad nenugriūtų, nes būna tokių organizacijų ir pirmininkų, kurie žiūri tik kad nenugriūtų. Mano pozicija kita – kaip patobulinti“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad nors pats yra gamtosaugos ir technologijų entuziastas, labiausiai namo bendruomenę įsirengti saulės elektrinę paskatino ekonominis argumentas – tai buvo gera galimybė sutaupyti.

Po LRT klausimų problema išspręsta skubos tvarka: įsirengti elektrinę galės

ESO, sulaukęs LRT.lt klausimų, patikino, kad problema skubos tvarka jau išspręsta, o minėto daugiabučio bendrija galės įsirengti saulės elektrinę, o joje pagamintą energiją turės galimybę saugoti.

„Klientui (daugiabučio bendrijai) buvo pateikta informacija pagal tuo metu taikytą paraiškos priėmimo tvarką: kadangi norimos elektrinės nebuvo galima prijungti prie perdavimo elektros tinklų Amalių ruože, kaip alternatyva buvo pasiūlyta įsirengti elektrinę savo poreikiams tenkinti. Klientui pageidaujant buvo susisiekta pakartotinai ir paaiškinta situacija, kad vertinant pralaidumą ruože, nuo kurio bendrijos objektas yra prijungtas, galimas variantas tik elektrinės įsirengimas su gamybos būdu savo poreikiams tenkinti, negeneruojant į tinklą. Klientui nesutikus su tokia alternatyva, po pokalbio telefonu paraiška buvo anuliuota, pinigai grąžinti“, – anksčiau Tomui pateiktą atsakymą paaiškino ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Pasak jo, pagal tuo metu žinomą ir taikomą tokių paraiškų priėmimo tvarką, bendrija buvo vertinama kaip juridinis asmuo. Amalių ruože pralaidumo juridiniams asmenims tada nebuvo galima rezervuoti, teigė jis.

Dabar situacija yra pasikeitusi, pabrėžė jis ir paaiškino, kad nuo šiol tokias daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijas ESO vertina kaip ne pelno siekiančias organizacijas ir priskiria būtent prioritetinei grupei.

„Pabrėžiama, kad ESO Elektros energijos gamintojų pasinaudojimo elektros tinklais tvarkos aprašas, patvirtintas 2023 m. kovo 4 d. ir Vyriausybės 2023 m. vasario 1 d. nutarimas Nr. 65 įpareigoja operatorių paskirstyti laisvus pralaidumus tinkle tinklų naudotojų grupėms proporcingai. Tokia tvarka įgalina suteikti prieigą prie laisvų tinklų pralaidumų jautresnes tinklų naudotojų grupes, tokias kaip piliečių energetikos bendrijos ir atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos, buitiniai gaminantys vartotojai, juridiniai gaminantys vartotojai ir kt. Kiekviena iš grupių gauna savo laisvo tinklo pralaidumo dalį“, – paaiškino P. Kalmantas.

ESO tinklo galimybės prijungti generuojančius įrenginius tiesiogiai priklauso nuo Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ tinklų techninio pralaidumo galimybių, sakė jis.

„Šių pralaidumų perdavimo tinkle nesant, generuojančių įrenginių, kurie nori sugeneruotą elektros energiją perduoti į ESO tinklus, prijungimas yra negalimas dėl fizinės perdavimo tinklo galimybės perduoti elektros energiją. Kitaip tariant, perdavimo tinklas būtų perkrautas dėl fizinio laidų pralaidumo elektros srovei“, – komentare LRT.lt dėstė jis.

P. Kalmanto teigimu, kartais girdima klaidinga nuomonė, kad ESO tinkle prijungiamos elektrinės perdavimo tinklui įtakos nedaro ir visa sugeneruota energija yra sunaudojama tame pačiame ESO tinkle. Tačiau, pasak jo, tai nėra teisinga informacija: „Kai prijungiamas reikšmingas generuojančių įrenginių skaičius, matome, kad generuojama elektros energija persiunčiama į „Litgrid“ tinklus ir reikšmingai juos veikia.“

Atsižvelgdamos į pateiktą informaciją, įmonės ESO ir „Litgrid“ nustatė, kokie leistinos generuoti galios dydžiai galėtų būti perduoti į „Litgrid“ tinklus, ir šiuos dydžius paskirstė prioritetinėms grupėms saulės ir vėjo elektrinėms prijungti.

Skaityti visą pranešimą