Čmilytė-Nielsen dėl įžeidžių Gedvilo užduotų klausimų premjerei kreipėsi į Seimo etikos sargus

Prieš 1 metus 79

Nepagarbūs kontroversiškai vertinamo „darbiečio“ Aido Gedvilo klausimai premjerei Ingridai Šimonytei nepraslydo be pasekmių. Parlamentaro pasisakymus teks vertinti Seimo etikos sargams, nes dar tą patį ketvirtadienį parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Registruotame kreipimesi prašoma įvertinti, ar A. Gedvilas savo pasisakymu nepažeidė valstybės politiko elgesiui keliamų reikalavimų bei Seimo statuto nuostatų.

Ketvirtadienį Seime vykusios Vyriausybės valandos metu A. Gedvilas, užduodamas klausimą, susijusį su Kaliningrado tranzito problema, neetiškai ir įžeidžiai pasisakė apie I. Šimonytės asmeninį gyvenimą.

„Ar jūs tautą beraščiais laikote? Priminsiu, kad jūsų, kaip ir šalies vadovo pareiga – užtikrinti taiką Lietuvoje. O ne kurstyti karą. Kas buvo padaryta, kad šalies piliečiai miegotų ramiai? O gal tikrai laukiama, kol jaunus Lietuvos vyrus šaudys Rusijos kariai, o žmonas prievartaus vaikų akivaizdoje? Bepigu, kai nei to, nei kito neturi“, – į I. Šimonytę kreipdamasis teigė „darbietis“.

Prieš tai premjerė Seime atsakė į opozicinių frakcijų atstovų klausimus dėl sankcijų Kaliningrado tranzitui.

Pastaruoju metu dėl chamiškų ir įžeidžių parlamentarų pasisakymų į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipiamasi ne pirmą kartą. Seimo etikos sargai jau pradėjo tyrimą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime nario Dainiaus Gaižausko seksistinių replikų, kritikuojant premjerės I. Šimonytės ir Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen pateiktą pasiūlymą.

A. Gedvilas atsiprašytų, bet turi sąlygų ir premjerei

„Darbietis“ Aidas Gedvilas po šio Seimo pirmininkės sprendimo teigė, kad atsiprašyti gali, tiesa, tada, kada „premjerė pripažins visas savo klaidas ir atsiprašys visų Lietuvos žmonių“.

„Po mano klausimo Premjerei jos bendražygiai suskubo raginti mane jos atsiprašyti. Visiems tokiems ragintojams aš norėčiau priminti Ukrainos prezidento V. Zelenskio žodžius, skirtus valstybės tarnautojams iš Aukščiausiosios Rados tribūnos besikreipiant į šalies gyventojus: „Pakabinkite ten (savo darbo kabinetuose) savo vaikų nuotraukas ir prieš kiekvieną sprendimą žiūrėkite jiems į akis“. Be galo daug išminties buvo šiuose žodžiuose 2019 m., kai jie buvo ištarti, o laikui bėgant jie tapo dar aktualesni. Jeigu jų prasmę anuomet sugebėtų išgirsti ir suprasti tiek pasaulio, tiek Lietuvos politikai, dabar mes gyventume kitame pasaulyje ir kitoje valstybėje, kurioje būtų daugiau supratimo, vienybės, meilės ir empatijos.

Galime apsimetinėti ir nepastebėti kai kurių akivaizdžių dalykų, kuriuos mato visi aplinkui, tačiau aš ne toks. Žmonėms, rinkusiems mane į Seimą aš tikau toks, koks esu, ir neketinu apsimetinėti bei apsimesti kažkuo kitu.

Tačiau aš nesu išdidus, jeigu jie nori mano atsiprašymo, galiu tai padaryti, jeigu premjerė pripažins visas savo klaidas ir atsiprašys visų Lietuvos žmonių už tai, kad jos Vyriausybė nuo kadencijos pradžios nepaisė konstitucinių žmogaus teisių, skaldė visuomenę, skirstydama piliečius į tinkamus ir netinkamus, vienus žmones laikydama vertesniais už kitus, o dabar, prasidėjus karui, priima vienašališkus, logiškai sunkiai paaiškinamus sprendimus, įnešančius dar daugiau sumaišties, baimės ir nežinomybės, negu buvo iki šiol“, – išplatintame pranešime žiniasklaidai teigia Seimo narys.

Skaityti visą pranešimą