Blinkenas: Rusija jau pralaimėjo Ukrainai

Prieš 1 metus 90

Praėjus keturiems mėnesiams po Rusijos karinės invazijos į nepriklausomą Ukrainą, JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad Rusija jau pralaimėjo šį karą.

„Ukrainiečiai ginasi neįtikėtinai drąsiai, o Rusija jau pralaimėjo. Putino tikslas, kaip jis pats sakė, buvo sunaikinti Ukrainą kaip nepriklausomą ir suverenią šalį. Šio tikslo pasiekti nepavyko... Mūsų žvalgybos duomenimis, Rusijos kariai kenčia nuo žemos moralės, didelio mirtingumo, įrangos problemų ir vadovybės, kuri atsisako juos informuoti apie realią padėtį mūšio lauke“, – sakė Blinkenas.

Birželio 22 d. A. Blinkenas pareiškė, kad Rusijos veiksmų Ukrainoje per pastaruosius 8 metus negalima vadinti „gyvybių gynimu“.

„Jokie Rusijos veiksmai Ukrainoje per pastaruosius 8 metus negali būti apibūdinami kaip „gyvybių gynimas“, – sakė jis.

2022 m. birželio 24 d. J. Blinkenas paskelbė, kad G7 šalys būsimame aukščiausiojo lygio susitikime Vokietijoje aptars Rusijos karą prieš Ukrainą ir karinės agresijos padarinius.

Ukrainos pajėgos atsitrauks iš Sjevjerodonecko

Ukrainos pajėgos atsitrauks iš svarbaus rytinio Sjevjerodonecko miesto, dėl kurio kelias pastarąsias savaites vyko įnirtingos kautynės su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, penktadienį pranešė vietos administracijos vadovas.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsitrauks iš Sjevjerodonecko. Jos gavo įsakymą tai padaryti“, – per platformą „Telegram“ parašė Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Likti pozicijose, kurios ištisus mėnesius buvo nepaliaujamai bombarduojamos, nėra prasmės“, – pridūrė jis.

Nepaliaujami artilerijos ir aviacijos bombardavimai beveik visą šį pramonės miestą pavertė griuvėsiais, pažymėjo S. Haidajus.

„Visa kritiškai svarbi infrastruktūra sunaikinta. 90 proc. miesto apgadinta, 80 proc. namų turės būti nugriauti“, – rašo pareigūnas.

Užimti Sjevjerodonecką, vieną didžiausių Donbaso regiono miestų, buvo svarbus uždavinys Rusijos pajėgoms, siekiančioms užimti didelę dalį Rytų Ukrainos.

Ukrainiečių kariai jau buvo išstumti iš didžiosios miesto dalies ir kontroliavo tik jo pramonės zoną.

Jeigu užimtų Sjevjerodonecką ir šalia jo esantį Lysyčansko miestą, Rusijos pajėgos galutinai perimtų kontrolę Luhansko srityje ir galėtų toliau vystyti puolimą kitose Donbaso teritorijose.

Lysyčanskas apšaudomas

S. Haidajus sakė, kad Rusijos pajėgos dabar artėja prie Lysyčansko ir kad miestas vis intensyviau bombarduojamas.

Ketvirtadienį iš šio miesto važiavę naujienų agentūros AFP žurnalistai turėjo dukart iššokti iš automobilių ir atsigulti ant žemės, Rusijos artilerijai apšaudant pagrindinį Lysyčansko aprūpinimo kelią.

Jie matė virš kelio kilusius juodus dūmus ir ir šviesos žybsnius, girdėjo artilerijos šūvius. Kelias kai kur buvo užblokuotas sprogimų išverstais medžiais.

Lysyčanske tebesančių gyventojų padėtis vis labiau neramina.

Lilija Nesterenko sakė, kad jų name nebetiekiamos dujos, vanduo ar elektra ir kad ji kartu su savo motina maistą gaminasi ant laužo ugnies. 39 metų moteris buvo dviračiu išvažiavusi pašerti vienos draugės augintinių.

Tačiau L. Nesterenko miesto gynybą vertino optimistiškai.

„Tikiu mūsų Ukrainos kariuomene – jie turėtų susitvarkyti, – kalbėjo ji. – Jie jau yra pasiruošę.“

Vienas Ukrainos prorusiškų separatistų atstovas anksčiau sakė AFP, kad Ukrainos pajėgų pastangos toliau ginti Lysyčanską ir Sjevjerodonecką yra „beprasmės ir bergždžios“.

„Esant dabartiniam mūsų karių [puolimo] tempui, visa Luhansko liaudies respublikos teritorija bus labai greitai išvaduota“, – sakė separatistų 2014 metais įkurto apsišaukėliško darinio pajėgų atstovas Andrejus Maročka.

Ukraina prašo savo sąjungininkių Vakaruose spartinti ginkluotės tiekimą, o Jungtinės Valstijos paskelbė pasiųsiančios dar 450 mln. dolerių (427 mln. eurų) vertės ginkluotės siuntą, kurioje, be kita ko, bus salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS.

Šios sistemos gali vienu metu paleisti po kelias tiksliai nutaikomas ir toli nuskriejančias raketas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą