Bankinės sistemos tiekėja „BankingLab” patyrė kibernetinę ataką, pradėtas tyrimas

Prieš 1 metus 223

Bankinės sistemos ir infrastruktūros paslaugų tiekėja „BankingLab“ savaitgalį patyrė kibernetinę ataką. Dėl to tiek įmonė, tiek atsakingos institucijos pradėjo tyrimą.

Ataka iš užsienio valstybės užfiksuota penktadienį po vidurnakčio ir tęsėsi šeštadienį bei sekmadienį, pirmadienį pranešė įmonė.

Paslaugos vėl teikiamos nuo pirmadienio ryto, BNS pranešė įmonės vadovas Narimantas Bloznelis.

Pasak „BankingLab“, atakos metu įsilaužėliai spėjo paviešinti kelių fizinių ir juridinių asmenų duomenis. Įmonės teigimu, klientų pinigai saugūs, o paveikti klientai informuoti.

Siekiant užkirsti kelią galimoms atakoms ateityje, įmonė laikinai apribojo mokėjimo, elektronines bei mobilias bankines ir kitas paslaugas, taip pat įdiegė papildomas priemones, sustiprino kibernetinio saugumo parengtį.

Apie kibernetinę ataką informuota policija, Nacionalinis kibernetinio saugumo centras, Duomenų apsaugos inspekcija ir kitos atsakingos institucijos.

„Fintech Hub LT“ asociacijai yra žinoma apie programišių įsilaužimą į „BankingLab“ vidines sistemas. Apie šį incidentą pranešta įmonės klientams, partneriams, Lietuvos bankui, teisėsaugos pareigūnams ir Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui. Su „BankingLab“ susijusios fintech įmonės taip pat informavo atitinkamas institucijas ir savo klientus apie sutrikimus, kaip to reikalauja įstatymai bei vidinės tvarkos. Mūsų žiniomis, imtasi visų priemonių, kad būtų užkirstas kelias duomenų nutekėjimui.

Pasaulyje pastebima tendencija, kad įsilaužimų į vidines sistemas neišvengia tiek mažos, tiek didelės įmonės, tokios kaip „Uber“, „Microsoft“, „Yahoo“, „Ebay“, „Meta“, „LinkedIn“ ir kt. Mūsų asociacijos duomenimis, Lietuvoje esančios fintech bendrovės suvokia kylančias rizikas, turi paruošę atitinkamus planus, į tokio pobūdžio incidentus reaguoja nedelsdami, kasmet investuoja į savo vidines IT sistemas ir jų apsaugą, kad būtų išvengta programišių atakų ir asmens duomenų pažeidimų“, – teigė „Fintech Hub LT“ vadovė Vaiva Amulė.

Skaityti visą pranešimą