Baltarusiškų automobilių numerius puošia ne valstybinė, o istorinė vėliava: specialistai paaiškina, kokia atsakomybė už tai gresia vairuotojams

Prieš 1 metus 104

Į LRT GIRDI kreipęsi gyventojai teigia pastebėję, kad vis dažniau keliuose mato automobilių su baltarusiškais numeriais, ant kurių yra ne valstybine vėliava, o laisvės simboliu laikoma istorinė – balta raudona balta – vėliava. Lietuvoje gyvenantis baltarusis Sergejus sako, kad už tai, neteisėto prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas, gali pasodinti ir į kalėjimą.


„Važiavau į Baltarusiją ir reikėjo nuplėšti šitą lipduką. Visi užsiklijuojame. Turėjau važiuoti į Baltarusija pasą keisti, tai nusiplėšiau. Kitaip pasodintų, nes tai uždrausta simbolika. Buvau prisitvirtinęs Ukrainos vėliavas, tai viską nuėmiau, kad galėčiau saugiai nuvažiuot ir grįžti“, – pasakoja Sergejus, Baltarusijos vėliavą ant valstybinių numerių slepiantis po istorine Baltarusijos vėliava.

Vilniuje su šeima gyvenantis vyras atviras, čia Lietuvoje protestuojant prieš Baltarusijos režimą gali sulaukti baudų, tačiau to nebijo.

„Paprastai pagal jūsų įstatymus irgi draudžiama, jeigu sustabdytų policija, galima gauti baudą. Lipdukų pardavėjai įspėjo, kad jie neneša jokios atsakomybės, jei mus sustabdys, gali nubausti, rizikuojam“, – sako Sergejus.

Kelių policijos tarnybos skyriaus viršininkas Rytis Vosylius tikina, kad klijuoti tai, ką nori, ant valstybinių numerių negalima, tačiau vykstant karui policijos pareigūnai supratingi ir didelių baudų neskiria.

„Transporto priemonė turi būti identifikuojama, kas čia per numeris, iš kokios valstybės, tai reikėtų nepersistengti. Negalima, kad ant valstybinio numerio būtų klijuojama kažkas, ką aš sugalvojau.

Kad ir kaip nepatiktų, bet turi būti originalus, o ne perklijuotas. Aišku, pareigūnai supratingi ir nepradės rašyti didelių baudų. Priežastį nurodo vairuotojas, jeigu ten ne tikslas paslėpti numerį, kad galėtum greitį viršyti, o nepatogumas ar nepatinka vėliava ir dabar labai jautri situacija su šitais dalykais“, – LRT RADIJUI sako Kelių policijos tarnybos skyriaus viršininkas R. Vosylius.

Panašiai kalba ir „Regitros“ vyriausiasis specialistas Antanas Raudonis.

„Žiūrint iš „Regitros“ pusės, transporto registravimo priemonė neturėtų būti klijuojama žymima ir tai papildomai nėra numatyta teisės aktuose. Aš suprantu tuos asmenis, kurie atvyksta į laisvą šalį išreikšti savo protestą ar savo meilę šaliai, bet iš teisinės pusės neturėtų taip būti ženklinama. Tai yra teisiniai reikalavimai ir pagal savo norus klijuoti kažko neturėtų“, – teigia „Regitros“ vyriausiasis specialistas A. Raudonis.

Kalbinti vilniečiai sako pastebintys vis daugiau baltarusiškų numerių su istorine vėliava ir tai supranta kaip nuomonės išreiškimą ir palaikymą Ukrainai.

„Tie, kas atvažiuoja į Vilnių, nesutinka su tuo, kas vyksta Baltarusijoje, ir tokiu būdu jie nori pasipriešinti ir parodyti, kad yra kitos kategorijos žmonės. Jiems tai dingstis išsakyti nuomonę ir atsiriboti nuo to, ką daro Baltarusijos valdžia. Užklijuodami valstybinę vėliavą ant automobilių numerių jie demonstruoja, kad nepalaiko karo Ukrainoje. Jausmas išreikšti nuomonę stipresnis nei baimė gauti baudą“, – sako gyventoja.

Policija sako, kad pasitaiko lietuvių vairuotojų, kurie, pavyzdžiui, viršija greitį ir siekdami, kad jų neužfiksuotų automatiniai matuokliai, numerius apklijuoja specialiomis plėvelėmis. Už numerių klastojimą ar maskavimą gresia bauda nuo 240 iki 340 eurų arba iki metų atimama teisė vairuoti.

Visas pokalbis radijo įraše.

Parengė Miglė Valionytė

Skaityti visą pranešimą