Baigtas tyrimas dėl fiktyvaus įdarbinimo Molėtų ligoninėje: įtarimai – vadovui ir dar 10 asmenų, „darbuotojams“ išmokėta 10,4 tūkst. eurų

Prieš 1 metus 121

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mantas Jurkėnas baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir turto iššvaistymo Molėtų ligoninėje. Kaltinimai pareikšti šios ligoninės direktoriui Vaidotui Grigui ir 10-čiai asmenų, o dar 4 asmenys atleisti nuo atsakomybės pagal laidavimą.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, vadovaujant Panevėžio apygardos prokuratūrai.

Įtariama, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos 2019 – 2021 metais. Tyrimo duomenimis, pasitelkęs šiuos asmenis, Molėtų ligoninės vadovas V. Grigas, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, galimai suklastojo dokumentus, susijusius su darbo santykiais, ir juos panaudojo bei iššvaistė svetimą turtą.

STT atlikto tyrimo duomenimis, 2019 metais Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau VASPVT) Molėtų ligoninėje atlikto konsoliduoto patikrinimo metu buvo nustatyti teisės aktų, reglamentuojančių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pažeidimai, susiję su asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu, kokybe, atitinkamų specialistų trūkumu.

Įtariama, kad siekiant išvengti gresiančių poveikio priemonių dėl VASPVT nustatytų pažeidimų, Molėtų ligoninėje buvo sudarytos fiktyvios darbo sutartys su 11-ka įvairių sričių medicinos specialistų, o vienam šios įstaigos darbuotojui nustatytos fiktyvios darbo valandos. Fiktyviems minėtų medicinos specialistų darbo santykiams apmokėti išleista beveik 10,4 tūkst. eurų.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro M. Jurkėno, šis tyrimas buvo itin didelės apimties, jo metu buvo reikalingos specifinės žinios, susijusios su medicinos paslaugų teikimu. Ikiteisminio tyrimo metu surinkti 43 tomai tyrimo medžiagos, o kaltinamasis aktas per 300 lapų. „Vien gydytojo vardas ligoninės sąrašuose negydo“, – apibendrino bylą šiandien Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmams perdavęs prokuroras M. Jurkėnas.

Baudžiamasis kodeksas už dokumentų klastojimą ir jų panaudojimą numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų. Už svetimo turto iššvaistymą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi griežčiausia numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 5-erių metų.

Skaityti visą pranešimą