Auštrevičius kreipėsi į EK pirmininkę ir ES diplomatijos vadovą: negalime pasiduoti agresoriaus spaudimui

Prieš 1 metus 97

Europarlamentaras Petras Auštrevičius kreipėsi į Europos Komisijos (EK) pirmininką Ursulą von der Leyen ir Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovą Josepą Borrellį, kuris teigia, kad Lietuvos veiksmai dėl tranzito į Kaliningradą yra ES sankcijų įgyvendinimas, kurias turi vieningai visa bendrija įgyvendinti ir palaikyti.

Kaip teigia P. Auštrevičius, į Rusijos karą Ukrainoje buvo atsakyta pagrįstomis sankcijos, kurias ES turėtų toliau nuosekliai griežtinti ir įgyvendinti.

„ES politikos patikimumas ir tvirtumas yra neatsiejamas nuo visiško sankcijų įgyvendinimo, be išimties Kaliningrado sričiai“, – pabrėžia europarlamentaras.

Jis teigia, kad Rusijos mėginimai informacinėmis atakomis ir politiniu spaudimu priversti peržiūrėti ES sankcijų įgyvendinimą yra nepriimtini.

„ES negali pasiduoti agresoriaus spaudimui ir kurti išimtis ir nuolaidas papildomais sprendimais“, – sako P. Auštrevičius.

Toliau europarlamentaras ragina U. Von der Leyen ir J. Borrellį vykdyti solidarumo ir vieningų sankcijų Rusijai politiką.

Visą tekstą galite perskaityti čia.

Kaip savo įraše socialiniame tinkle, šią savaitė ES koridoriuose vyko keli posėdžiai, o Lietuvos sprendimą dėl Kaliningrado dauguma valstybių atstovų palaikė, tačiau vienos valstybės atstovas vis dėlto pasiūlė, kad sankcijų įgyvendinimo reglamentas būtų peržiūrėtas.

Tuomet EK prasidėjo diskusijos, o pati Komisija nebuvo vieninga. Tuo metu gimė dokumentas, kuris leistų vežti sankcionuotas prekes iš Rusijos į Rusiją. Kaip teigia P. Auštrevičius, nors dokumente Lietuva nebuvo minima, visi suprato, kad tai liečia būtent ją.

Pabrėžiama, kad ES daug kas laukia Lietuvos pozicijos, kurios tiesiog nesigirdi.

„Neteisinga teigti, kaip nuskambėjo Lietuvoje, kad tai tik EK reikalas. Toks reglamento keitimas nėra „tobulinimas“, kaip blogai išsireiškė prezidentas, bet esminis dokumento keitimas. EK kompetencijoje yra sankcijų įgyvendinimas, bet ne sankcijų taisymas, padarant išimtį daliai ES teritorijos, tokiu būdu kuriant išimčių teisinį eksteritorialumą, arba „koridorių“ palankų Rusijai. Neturėtume naudoti argumentus prieš Lietuvos interesus“, – įraše sako P. Auštrevičius.

Dokumento paskelbimo, anot europarlamentaro, laukiama kitą savaitę.

LRT.lt primena, kad Lietuvos muitinės duomenimis, kovo 15-ąją priimtame ketvirtajame ES sankcijų pakete Rusijai įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17-osios, o nuo paėjusio šeštadienio jie negali būti gabenami per Bendrijos šalių teritorijas.

Visą politiko įrašą rasite čia.

Skaityti visą pranešimą