Auštrevičius apie EK ruošiamą dokumentą – jis įteisintų sankcionuotų prekių tranzitą iš ir į Kaliningradą

Prieš 1 metus 101

Europarlamentaras Petras Auštrevičius LRT RADIJUI tikina, kad Europos Komisija (EK) penktadienį galutinai paruošė dokumentą, kuris išaiškina sankcijas Rusijai taip, kad Lietuva turėtų leisti sankcionuotoms prekėms iš ir į Kaliningradą vykti per Lietuvą. Jis taip pat teigė, kad šis dokumentas dienos šviesą oficialiai turėjo pasiekti kitą savaitę.

Kalbėdamas su LRT RADIJU politikas aiškino, kad jis negali pasakyti, kas buvo minėto dokumento iniciatorius, tačiau juo inicijuojamas sankcijų aiškinimo pakeitimas, kuris buvo pateiktas Lietuvai.

„Buvo aiškiai pasakyta, kad sankcijų paketas visiškai taikomas ir tranzitui į ar iš Kaliningrado sankcionuotoms prekėms. Dabar gi, mano žinomomis, kurios pasiekė mane iš EK, paruoštas dokumento projektas, kuris (...) jau kitaip traktuoja jas ir yra taikomos išimtys. Kitaip tariant, tranzitui ir toms prekėms nebus taikomas sankcijų režimas ir jos turės teisę kirsti Lietuvos arba Lenkijos sieną“, – aiškina europarlamentaras.

Kaip pabrėžia P. Auštrevičius, toks pasikeitimas neatitinka Lietuvos nacionalinių ir interesų bei kelia įgyvendinimo ir saugumo problemų.

„Jei anksčiau ekonominės sankcijos Rusijai buvo įvestos su tikslu suvaržyti Rusijos ekonominį potencialą, neduoti jam plėtotis, neduoti jam finansuoti ir palaikyti karą prieš Ukrainą, tai šiuo atveju, deja, turiu pripažinti, ES traukiasi nuo savo pozicijos, bent EK siūlo tai daryti“, – aiškina politikas.

Jo teigimu, toks sprendimas gali būti blogai priimtas daugelio valstybių, o ypač – Lietuvos ir Lenkijos: „Tai būtų, mano manymu, tikra ES pozicijos peržiūra, netgi, sakyčiau, vedanti prie išdavystės.“

Politikas pabrėžia, kad, jo žiniomis, dokumentas visiškai paruoštas buvo penktadienį, o pradėtas ruošti antrąją šios savaitės pusę.

„Ar EK negerai suprato Lietuvos poziciją, ar leido nuklysti nuo jos, aš manau, kad apie tai sužinosime vėliau. Mano žiniomis, šį dokumentą ruošiamasi paviešinti kitą savaitę“, – sako P. Auštrevičius.

Paklaustas, ar nesikreipė į prezidentūrą, P. Auštrevičius atsakė, kad ne, nes Lietuvos europarlamentarai su prezidentūra bendrauja tik epizodiškai.

„Aš bandžiau skambinti Astai Skaisgirytei (prezidento Gitano Nausėdos patarėjai – LRT.lt), bet ragelis nebuvo pakeltas“, – tikino politikas.

Jis ir kiti politikai išplatino kreipimąsi EK pirmininkei Ursulai von der Leyen, tačiau kol kas reakcijos į jį nebuvo sulaukta.

Skaityti visą pranešimą