„Australian Open“ finale – pirmasis karjeroje Arynos Sabalenkos triumfas

Prieš 1 metus 54

Melburne vykstančiame „Australian Open“ turnyre čempione tapo Aryna Sabalenka. 24 metų baltarusė laimėjo pirmąjį karjeros „Didžiojo kirčio“ trofėjų, finale įveikusi Kazachstano atstovę Jeleną Rybakiną.

Finalas truko dvi su puse valandos, o pirmąjį setą pralaimėjusi A. Sabalenka (WTA-5) sugebėjo pakeisti eigą ir galiausiai šventė pergalę 4:6, 6:3, 6:4 prieš 2022 m. Vimbldono čempionę Jeleną Rybakiną (WTA-25).

A. Sabalenka finale atliko net 17 neatremiamų padavimų, tačiau koją jai kišo ir pačios dvigubos klaidos, kurių ji padarė 7.

2023 metais baltarusė laimėjo jau 11 žaistų mačų, o šiame finale pirmą kartą pralaimėjo setą, kai J. Rybakina buvo pranašesnė pirmajame.

Iki šiol „Didžiojo kirčio“ turnyruose A. Sabalenka buvo pasiekusi tris pusfinalius, o Australijoje pernai ir užpernai žaidė aštuntfinalyje.

Tiesa, 2021 m. kartu su Elise Mertens ji triumfavo „Australian Open“ dvejetų varžybose tarp moterų.

Po šios pergalės A. Sabalenka pirmadienį WTA reitinge pakils iki antrosios pozicijos. Pastarąjį kartą WTA reitingo antroje vietoje ji buvo 2021 m. rugpjūtį. J. Rybakina pirmą kartą karjeroje pateks į pirmąjį dešimtuką, bus dešimta.

Už pergalę finale A. Sabalenkos sąskaitą papildys 1,95 mln. eurų, J. Rybakinai už patekimą į finalą atiteko 1,625 mln. eurų.

Abi tenisininkės mačą pradėjo galingai padavimais ir jau po dviejų geimų iš viso buvo atlikusios net penkis „ace`us“. A. Sabalenka trečią geimą pradėjo dar dviem, bet tada dusyk suklydo, J. Rybakina atmušė kelis tikslius kamuolius ir įsirašė pirmą „breaką“ – 2:1.

Galingi padavimai ir smūgiai tęsėsi iš abiejų tenisininkių, tačiau J. Rybakina vis geriau tvarkėsi su situacijomis, kai varžovės žaisdavo atmušimų serijas. A. Sabalenka suvaldė situaciją, nepaisant dvigubų klaidų ir aštuntajame geime turėjo tris „break pointus“ po varžovės klaidų, antrąjį baltarusė išpildė ir lygino rezultatą – 4:4.

Kitame geime A. Sabalenka klaidomis lygioje vietoje paleido kontrolę, o galiausiai jau penktaja dviguba klaida ir prarado savo padavimą, leisdama J. Rybakinai pirmauti 5:4. Šanso Kazachstano atstovė nepaleido ir užtikrintai savo padavimu laimėjo pirmąjį setą.

Baltarusė išplėšė labai svarbų tašką antrojo seto pradžioje, kai paduodama, tačiau sutrikusi padarė pora klaidų ir leido J. Rybakinai turėti du „break pointus“. Vis dėlto galimybe ji nepasinaudojo, neatmušdama galingų baltarusės smūgių. J. Rybakina vis dažniau klysdavo per atmušimų serijas ir netrukus tai kainavo tašką paduodant – A. Sabalenka išsiveržė į priekį 3:1.

Šeštajame geime A. Sabalenka turėjo tris „break pointus“, rezultatas dar tiek pat kartų buvo lygus arba pranašumas buvo J. Rybakinos pusėje, bet pastaroji sukandusi dantis sugebėjo išsaugoti šį tašką – 2:4. per savo padavimą J. Rybakinai teko gelbėti setą ir jai tai pavyko, bet po to A. Sabalenka galiausiai įrodė pranašumą antrajame sete – 6:3.

Antrajame sete A. Sabalenka padarė tik vieną dvigubą klaidą (pirmajame buvo 5) ir atliko net 7 neatremiamus padavimus.

Trečiajame sete abi tenisininkės žaidė lygiai ir laimėdavo taškus savo padavimais, kai septintajame geime šansą „breakui“ užsidirbo A. Sabalenka. Baltarusė ilgai vargo dėl šio taško, bet galiausiai jį laimėjo ir tai tapo mačo lūžiu. A. Sabalenka pirmavo 5:3, kai J. Rybakina laimėjo kitą setą, bet čempionato padavimas priklausė A. Sabalenkai.

Baltarusė dėl paskutinio taško kovojo ir su savo nervais bei jauduliu, nepasinaudojo trimis šansais, tačiau galiausiai išplėšė lemiamą tašką ir pirmąjį savo karjeroje „Didžiojo kirčio“ trofėjų. Čempione tapusi baltarusė krito ant žemės ir kurį laiką užsidengusi akis liejo džiaugsmo ašaras.

Skaityti visą pranešimą