Atrodo kaip mokslinis tyrimas, o iš tiesų – apgaulė: socialiniuose tinkluose gyventojai gąsdinami, kad elektromobiliai skleidžia radiaciją

Prieš 1 metus 60

Mokslininkai pastebi daugėjant sąmokslo teorijų, esą elektromobiliai, 5G ryšys ir kitos inovacijos kenkia sveikatai.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu plinta įrašas, esą kraunamas elektromobilis skleidžia radiaciją. Pasak mokslininkų, tokių melagingų vaizdo įrašų daugėja – juos greita, lengva ir pigu sukurti. Vienas iš tikslų platinti tokį vaizdo įrašą – skaldyti visuomenę ir stiprinti nepasitikėjimą.

Platinant užsienyje nufilmuotą įrašą socialiniame tinkle „Facebook“ teigiama, esą jame matuojama „elektromagnetinė radiacija“ įkraunant elektrinę transporto priemonę, pasitelkiamas specialus prietaisas.

„Neįsivaizduoju šalia stovinčių žmonių. Kokią spinduliuotę jie patiria – tylus ir nematomas žudikas“, – tokius nuogąstavimus išreiškia komentatoriai.

Kauno technologijos universiteto docentas Benas Gabrielis Urbonavičius sako, šis prietaisas dažnai naudojamas sąmokslo teorijų kūrėjų, bet tokiais eksperimentais tikėti nepataria.

„Pasižiūrėjus į matuoklio aprašymą, tuo režimu, kuriuo yra matuojama, net negalima matuoti, jis skirtas dideliems dažniams matuoti. Juo negalima matuoti prie šaltinių, kurie naudoja didelę elektros srovę, kaip, pavyzdžiui, elektromobilis. Čia ir matuoklis blogas, ir matavimo metodas blogas, ir net fizikinio pagrindo nėra tam, ką jie matuoja“, – sako jis.

Mokslininkas sako, net jei ir elektromagnetinė spinduliuotė būtų matuojama teisingai, prietaiso ekrane matomi skaičiai yra mažesni už patvirtintas normas.

Sąmokslo teorijų kūrėjai dažnai naudoja terminą „radiacija“, nes taip verčia informaciją iš šaltinių anglų kalba. Pakrovimo stotelės iš tiesų skleidžia spinduliuotę, o ne radiaciją.

„Angliškai žodis radiation reiškia spinduliuotę, jei lietuviškai išverstume, visa spinduliuotė – radijo bangos, šviesa, na, tame tarpe ir rentgeno spinduliai, bet nesuprantančiam tiesiogiai išvertus žodis radiation tai jis skamba labai panašiai lietuviškas „radiacija“, o radiacija mums yra ta jonizuojanti, rentgeno spinduliai, gama spinduliai, kurie mums gali kenkti“, – sako B. Urbonavičius.

Tai ne pirmas kartas, kai inovacijos, naujos technologijos pasitelkiamos kuriant sąmokslo teorijas. Pasak Vytauto Didžiojo universiteto docento Igno Kalpoko, sujungus tokius nežinia ką matuojančius prietaisus, visuomenės nežinojimą, sudaromas įspūdis, kad pasakojama tikra, mokslo pagrįsta istorija. Panašių vaizdo įrašų daugėja – juos greita, lengva ir pigu sukurti. Tikslai platinti tokią informaciją skirtingi – vieni vartotojai taip uždirba, kiti sėja paniką, esą padėtis pasaulyje blogėja.

„Taip pat yra ir įvairios su politika susijusios grupės, dezinformaciją skleidžiančios grupės, kurioms tiesiog yra naudinga stiprinti nepasitikėjimą visuomenėje. Kai žmonės susiskaldę, nepasitiki vieni kitais ir institucijomis, yra daug lengviau įteigti ir įvairią politinę propagandą“, – sako I. Kalpokas.

Neseniai Kauno technologijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidžia, kad skirtingas sąmokslo teorijas linkę palaikyti vidutiniškai 40 procentų Lietuvos gyventojų.

Stoteles elektromobiliams krauti gaminančios įmonės „Elinta Charge“ vadovas Ignas Mikutis neatmeta, kad skleisti abejones ir mitus, esą elektromobiliai kenkia sveikatai, suinteresuoti ir verslo lobistai.

„Interesą turi senosios kartos pramonė, teršiančioji, naftos pramonė, vidaus variklių pramonė. Ne paslaptis, kad jiems visas šitas virsmas socialine prasme ne visada yra palankus jų verslui“, – sakė jis.

Pasak I. Kalpoko, tokių sąmokslo teorijų sklaidai palankūs socialiniai tinklai.

„Žmonės, net jei nesupranta arba išsigąsta, yra linkę dalintis. Kartais tas dalinamasis vyksta principu „noriu pasitikslinti, noriu kitų nuomonę išgirsti“, bet tokiu būdu mes irgi skleidžiame tą pasakojimą. Be to, tai yra signalas socialinių tinklų algoritmams: kad šitas video yra populiarus, tada jis rodomas dar didesniam žmonių kiekiui, nes žmonės dalinasi, domisi. Tokiu būdu šita istorija, nors yra visiškai išgalvota, plinta vis sparčiau ir sparčiau“, – sako jis.

Pasak specialistų, socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs vaizdo įrašas klaidingai teigia, kad elektromobilių krovimo stotelės skleidžia radiaciją. Vaizdo įraše rodomas matuoklis naudojamas neteisingai.

Skaityti visą pranešimą