Atostogaujančiam Kauno merui grasinama interpeliacija, jo sūnui – medalis už „pasitraukimą“ iš Rusijos

Prieš 1 metus 139

Antradienį prieš Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį kauniečiai ironiškai pasveikino Šarūną Matijošaitį ir jo šeimą „pasitraukus“ iš Rusijos rinkos. Tuo metu nemaloni staigmena laukia ir atostogaujančio Visvaldo Matijošaičio – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija paskelbė inicijuojanti mero atleidimo iš pareigų procedūrą.

Kas vyksta Kaune“ primena, kad rugsėjo 1-ąją prie Kauno savivaldybės pastato turėjo vykti protesto akcija dėl iš Rusijos nepasitraukiančios „Vičiūnų grupės“, tačiau leidimas protestui nebuvo išduotas. Visgi tądien keli aktyvistai vis tiek surengė nedidelius Matijošaičių „apdovanojimus“, o medalis antradienį atkeliavo ir į Kauno savivaldybę.

Apdovanojimą tikėtasi įteikti V. Matijošaičiui, tačiau kaip nurodoma darbotvarkėje, Kauno meras rugsėjo 9-15 dienomis atostogauja. Su šypsena kauniečius pasitikęs Š. Matijošaitis apdovanojimo taip pat nepriėmė, medalis ir gėlės nugulė ant tribūnos, o apdovanojimo sumanytojai išvadinti mažvaikiais.

„Šiandien atėjome į savivaldybės tarybos posėdį, kad įteiktume V. Matijošaičiui medalį už ištikimybę Putinui bei jo mėgstamų gėlių. Deja, mero neradome, tačiau norėjome, jog šiuos sveikinimus jam perduotų jo sūnus, Kauno miesto tarybos narys Š. Matijošaitis. Visgi, Š. Matijošaitis atsisakė ir labai gražiai pasakė mums, mažvaikiams, eiti iš čia ir dar pasiūlė eiti valgyti košės pas mamą“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė protestų prieš V. Matijošaičio verslą Rusijoje organizatoriai.

Siūlo pradėti mero V. Matijošaičio atstatydinimo procedūrą

Antradienį prieš Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį TS-LKD frakcija paskelbė pradedanti V. Matijošaičio interpeliacijos procedūrą. Opozicijoje esantys konservatoriai teigia, kad V. Matijošaičio šeimos verslui tęsiant verslą Rusijoje ir sudarinėjant naujus sandorius su sankcionuojamais Rusijos bankais, buvo sulaužyta mero duota priesaika.

TS-LKD frakcijos seniūno Pauliaus Lukševičiaus nuomone, V. Matijošaitis jau anksčiau turėjo pasirinkti ar jis nori būti verslininku ar politiku, o jam nesugebant priimti žadėtų sprendimų dėl verslo Rusijoje nutraukimo ir toliau šioje šalyje vystant verslą, anot P. Lukševičiaus, opozicijos atstovams teks pradėti V. Matijošaičio atstatydinimo iš pareigų procedūrą.

Rusija nesustodama vykdo ukrainiečių genocidą, žudydama nekaltus vaikus, moteris, senelius. Tuo metu Kauno mero valdoma „Vičiūnų grupė“ ir toliau tęsia veiklą šalyje okupantėje. Įmonės atstovai ne kartą kalbėjo apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos, tačiau skambūs pažadai liko tik pažadais“, – antradienį išplatintame pranešime teigė P. Lukševičius.

Anot TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje nario Jono Koryznos, V. Matijošaitis savo veiksmais pažeidžia gyventojų viešąjį interesą.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, inicijuoti mero atleidimą iš pareigų galima, jei jis sulaužė priesaiką arba nevykdo jam įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Teikimą dėl to gali siūlyti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Kaip skelbia BNS, jei konservatorių iniciatyvą palaikytų Kauno miesto taryba, dar reikėtų gauti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvadą, ar tikrai meras sulaužė priesaiką, nevykdė įgaliojimų.

Teismui pateikus teigiamą išvadą, už mero atleidimą iš pareigų dar turėtų balsuoti ne mažiau kaip trys penktadaliai tarybos narių.

Skaityti visą pranešimą