Ar rajone turėsime olimpiečių?

Prieš 1 metus 232

Radviliškio rajone kasmet vyksta geriausių sportininkų pagerbimo šventės ir čia norima prisijaukinti olimpinį šūkį „Citius Altius Fortius”, kuris išvertus į lietuvių kalbą reikštų  „Greičiau, aukščiau, tvirčiau”. Tačiau neįmanoma olimpiečių išugdyti neturint nors minimalių sąlygų.

Dėl noro sportuoti stadionuose niekas nesikreipė

Pastaruoju metu Radviliškio rajone prie gimnazijų ir progimnazijų intensyviai renovuojami stadionai, kuriuose galėtų sportuoti ne tik gimnazistai, tačiau ir vietinės bendruomenės nariai – o gal ir iš jų išaugtų koks olimpietis?

Tačiau, kur tiems būsimiesiems olimpiečiams treniruotis, kai dauguma stadionų yra užrakinti, o lietui lyjant tenka nuomotis mokyklų sporto sales? Apie tai pasiteiravome švietimo įstaigų vadovų.  

Štai Lizdeikos gimnazijos stadionu mikrorajono gyventojams leidžiama sportuoti nuo 18 iki 22 valandos. Beje, sportuojantys asmenys yra atsakingi už savo saugumą, o sporto salė yra nuomojama pagal Radviliškio rajono savivaldybės tarybos patvirtintus įkainius. Tačiau, kaip informuoja Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pavaduotojo ūkiui Kęstutis Matijošaitis, prasidėjus pandemijos laikotarpiui iki šiol dėl salės nuomos niekas nesikreipė.

Rangovai prašo palaukti

Neseniai atnaujintas ir Radviliškio mieste esantis Vaižganto progimnazijos stadionas. Šio stadiono naudojimosi instrukcijoje gyventojai yra informuojami, kad „Vaižganto progimnazijos stadionas atidarytas kiekvieną dieną 6.30 val. – 21.00 val. Lankytojams tvarka ruošiama. Iki 2022 m. rugsėjo 1 d. rangovai dar prašo tausoti futbolo aikštę dėl žolės, ji bus pilnai susiformavusi tik nuo 2022-09-01“.

Iš Radviliškio gatvės pusės yra atidaryti vartai į mūsų gimnazijos stadioną. Visus kviečiame sportuoti iki 21 valandos, o po to norėtume užsidaryti, nes vėlai vakare jaunimas visko prisigalvoja. Šiuo metu mūsų ugdytiniai jau nuo pat ryto ir estafetėse stadione  rungtyniauja, sportuoja, net gražu žiūrėti. Po 16 valandos pastebiu, kad ateina ir vyresnių vaikinų tinklinį pažeisti, ne mūsų, o netoliese esančių daugiabučių gyventojai. Ant stadiono vartų yra pakabintos taisyklės, kaip jame elgtis – negalima važinėti paspirtukais, keturračiais bei kitomis transporto priemonėmis. Na, o kad rudenį  turėtume gražią žolės veją, saugosime ją iki mokslo metų pradžios – juk kiekvienas augalas turi įsišaknyti“,- žurnalistams sakė Vaižganto progimnazijos direktorė Nijolė Krušienė.

Tai o kaip talentų kalvė?

Iš Radviliškio rajono nėra kilusių garsių krepšininkų ar futbolininkų. Tad šią spragą žada užpildyti Romanas Paskočimas, kurio dukra Gintarė  mokosi Amerikoje ir kaip perspektyvi žaidėja gauna dar ir stipendiją – tėveliams jos mokslai nieko nekainuoja: „Tėvams, atvedusiems vaiką į beisbolo treniruotes, palinkėčiau turėti ir svajonę – kad jų vaikas žaistu aukščiausioje lygioje, gautų stipendiją mokslo įstaigoje. Tėveliams, kurie atveda vaikus žaisti beisbolą, tikrai papasakoju savo dukros sėkmės istoriją. Tik bėda, kad pas mus mieste nėra beisbolo žaidimo vietų. Štai buvome išsinuomoję vietą centriniame stadione, už savo pinigus įsigijome narvą, tačiau mums buvo pasakyta, kad varžybos liepos mėnesį nevyks. Lizdeikos gimnazijos stadionas mums per mažas – kamuoliukai gali skristi į gyventojų namus. Vaikai tikrai labai nori žaisti beisbolą“,- žurnalistams sakė R. Paskočimas.

Pasak beisbolo trenerio, vaikai šią  sporto rūšį yra labai pamėgę, nori ją kultivuoti ir ateityje. Tik bėda, kad varžybos paprastai vyksta kitų savivaldybių teritorijose, kur nei žaidėjų draugai, nei tėvai neturi galimybės atvykti.

„Užsienyje labai populiarūs beisbolo laukai, jie ten gražiai atrodo, o pas mus savivaldybėje kažkodėl didesnis dėmesys skiriamas futbolui, krepšiniui“,- apgailestavo beisbolo treneris.
Belieka tikėtis, kad netrukus nuo naujai renovuotų stadionų vartų bus nuimtos spynos ir tradicinės ir gal kiek naujos sporto šakos sulauks gerbėjų bei entuziastų.

P.S. Beje, Radviliškyje gyvenantis ir laurus teniso kortuose užsienyje skinantis Tauras Mickus treniruojasi Šiauliuose – gal dėl tos pačios priežasties, kas teniso kortai dažnai būna užrakinti?

Skaityti visą pranešimą