Aplinkosaugininkai surengė netikėtą reidą keturračių vairuotojams: netrūko pažeidėjų, kuriems teks patuštinti kišenes

Prieš 1 metus 175

Gegužės 7 ir 14 d. Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento Vilniaus miškų kontrolės skyriaus pareigūnai stebėjo, ar keturračių bei kitų transporto priemonių vairuotojai miške važiuoja tik miško keliais, stato transporto priemones tik tam skirtose parkavimo vietose, neardo miško paklotės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šįkart reidus aplinkosaugininkai vykdė Valstybinių miškų urėdijos Trakų regioninio padalinio Vievio girininkijos, Nemenčinės regioninio padalinio Dūkštų girininkijos, Šalčininkų regioninio padalinio Panerių girininkijos teritorijose.

„Lankymosi miške taisyklės nustato, kad motorinėmis transporto priemonėmis įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti galima tik keliais. Keturračiai taip pat yra motorinės transporto priemonės, taigi ir jomis draudžiama važiuoti bekele ar miško paklote. Už važiavimą per mišką, pelkę ar laukus galima gauti baudą ir netekti transporto priemonės“, – sako Vilniaus miškų kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Mažena Osinska.

Per šiuos reidus aplinkosaugininkai nustatė 3 pažeidėjus – jie važiavo ir kirto motorinėmis transporto priemonėmis Bražuolės upę Trakų rajono savivaldybėje. Vairuotojai turėtų žinoti, kad paviršiniuose vandens telkiniuose važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis draudžiama. Šis pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 560 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1450 eurų, bus skirta bauda.

„Žmonės, neleistinose vietose važinėdami keturračiais, kelia grėsmę gražiausiems gamtos kampeliams. Kai važinėjamasi po lietaus, miškų paklotė ypač suniokojama, nes lieka labai gilios provėžos. Tarkim, važiuojant kalnu, slenka šlaitas. Jei tai piliakalnis, žalojamas kultūrinis sluoksnis – jis šlaituose slepiasi labai negiliai“, – atkreipia dėmesį M. Osinska.

Taip pat primename, kad lankymąsi miške reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 20 iki 50 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 50 iki 110 eurų.

Transporto priemonių statymas miške arba važiavimas transporto priemonėmis miškais ten, kur tai daryti draudžiama, užtraukia baudą nuo 20 iki 50 eurų.

Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę ar vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų.

Nustačius neteisėtą važiavimą per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis, kai dėl to žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta, skaičiuojama aplinkai padaryta žala ir skiriama bauda nuo 140 iki 300 eurų.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą