Anušauskas: Lietuva Ukrainai jau skyrė 50 šarvuočių M113

Prieš 1 metus 55

Ukrainą iš viso jau pasiekė 50 Lietuvos dovanotų šarvuočių M113, svarstant tolesnę karinę paramą reikės konsultuotis su NATO sąjungininkais, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Dėl karinės paramos Ukrainai – Lietuva kaip rėmė, taip ir rems. Priminsiu, kad vos prieš tris dienas Ukrainą pasiekė mūsų šarvuočiai, kuriuos mes išsiuntėme, ir dabar jau 50 šarvuočių M113 Ukrainai yra perduoti“, – po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio pirmadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Anot jo, galimos karinės paramos Ukrainai klausimas taryboje nesvarstytas, aptarta padėtis regione – mobilizacija, galimi Rusijos piliečių prieglobsčio prašymai.

Ministras taip pat pabrėžė, kad tolesnę galimą paramą Lietuva Ukrainai svarstys konsultuodamasi su NATO partneriais, kadangi šaliai būtina išlaikyti savo įsipareigojimus Aljansui, užtikrinti Lietuvoje dislokuotų karių saugumą.

„Mūsų kariuomenė yra NATO kariuomenė, jos pajėgumas irgi svarbus ir mūsų sąjungininkams, kurie yra čia. Dėl to kiekvieną svarstymą, jei tai liečia pajėgumų mažinimą, atidavimą, turime tartis, kaip kompensuosime, ir su sąjungininkais. Yra daugelis klausimų, kurie nėra išsprendžiami labai greitai“, – kalbėjo jis.

Pasak A. Anušausko, siekiant kompensuoti praradimus, tikimasi ankstesnio JLTV šarvuotų visureigių atvykimo pagal kontraktą su Jungtinėmis Valstijomis.

„Lapkričio mėnesį, jie, matyt, atvyks, dar 50, prieš tai pernai atvyko 50. Mes norėtumėme greičiau, ne visada viskas vyksta pagal mūsų norus, bet visada yra tie pokalbiai“, – tvirtino A. Anušauskas.

Pasak A. Anušausko, prieš porą savaičių Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje apie pusšimtis Ukrainą remiančių šalių akcentavo, kad Ukraina laukia nuolatinės ginkluotės gamybos ir tiekimo, taip pat karinės technikos remonto, aptarnavimo. Lietuva šiuo metu, pasak jo, remontuoja apie trečdalį Ukrainai skirtų vokiškų haubicų „PzH 2000“, vykdo ukrainiečių karinius apmokymus.

Remdamasis trimis šaltiniais, naujienų portalas „15min“ pirmadienį pranešė, kad Kyjivas paprašė Vilniaus pasidalyti dalimi turimos modernios ginkluotės – perduoti vokiškų savaeigių haubicų „PzH 2000“, norvegišką oro gynybos sistemą NASAMS ir daugiau amerikietiškų šarvuočių M113.

Klausiamas dėl Lietuvos galimybių perduoti ukrainiečiams šią ginkluotę, A. Anušauskas pabrėžė, jog Lietuva „nesvarstė tokių dalykų“.

Ministro tegimu, „PzH 2000“ ir NASAMS yra „sistemos, kurios turi kritiškai svarbų vaidmenį Lietuvos gynybai“, o NASAMS sistema yra vienintelė, sauganti karinę Šiaulių aviacijos bazę, ir yra „kritiškai svarbi apskritai visame NATO kontekste“.

Sunkiosios artilerijos pajėgumai, anot A. Anušausko, Lietuvoje nebuvo išvystyti ir gerokai atsilieka nuo visų kaimyninių valstybių.

„Turime vienintelį savaeigių haubicų batalioną, kuris yra pasiekęs pilnus pajėgumus, tai yra 18 vienetų. Kaimyninės valstybės, mūsų šiaurinės kaimynės – deja, jų pajėgumai yra kartais didesni (...). Šioje srityje Lietuva yra atsilikusi, pabrėžiu, kad tai nėra pajėgumas, kurių turime daug, kažkur rezerve pasidėję“, – sakė politikas.

Be šarvuočių M113, Lietuva Ukrainai yra perdavusi 105 mm haubicų, sunkiųjų minosvaidžių. A. Anušauskas pabrėžė, kad ši ginkluotė buvo ne rezervas, o naudojama pajėgumų dalis.

„Skirtumas nuo kitų valstybių, kad mes, matydami Ukrainos poreikį, atiduodame dalį savo pajėgumų. Sandėlius mes jau seniai ištuštinome. Ribą (kiek galime atiduoti – BNS), sunku apibrėžti, tai priklauso nuo situacijos Ukrainoje. Bet mes svarstome visus dalykus“, – sakė jis, dar kartą akcentavęs, kad tarp svarstymų nėra vokiškų haubicų ir NASAMS sistemų.

Skaityti visą pranešimą