Abu Dabis: JAE tieks Vokietijai dujas ir dyzeliną

Prieš 1 metus 90

Jungtiniai Arabų Emyratai sekmadienį pasiekė su Vokietija „energetinio saugumo“ susitarimą dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir dyzelino tiekimo, Berlynui ieškant naujų energijos šaltinių, kurie pakeistų nebeimportuojamus rusiškus išteklius.

Pasirašydamas susitarimą vokiečių kanclerio Olafo Scholzo akivaizdoje, Emyratų pramonės ministras Sultanas Ahmedas al Jaberas pavadino šį dokumentą „istoriniu nauju susitarimu“, kuris „sustiprina sparčiai besiplečiančią JAE ir Vokietijos partnerystę energetikos srityje“, pranešė valstybinė naujienų agentūra WAM.

O. Scholzas šiuo metu lankosi JAE, kur jau susitiko su prezidentu šeichu Mohamedu bin Zayedu al Nahyanu.

Pasak WAM, kancleris „pasveikino“ pasiektą susitarimą dėl „energetinio saugumo“.

Sutarta, kad Abu Dabis paruoš „SGD krovinį, kuris bus pristatytas 2022 metų pabaigoje ir pasitarnaus pradedant eksploatuoti Vokietijos plaukiojantį SGD importo terminalą Brunsbiutelyje“ – Šiaurės jūros uostamiestyje, nurodoma pranešime.

JAE valstybinė naftos bendrovė ADNOC šį mėnesį pirmą kartą tiesiogiai perdavė dyzelino Vokietijai, o 2023 metais ketina „tiekti iki 250 tūkst. tonų dyzelino per mėnesį“, priduriama pranešime.

Vokietijos lyderis šeštadienį išvyko kelionės po Persijos įlankos šalis, tikėdamasis sudaryti naujų susitarimų energetikos srityje.

Tokių veiksmų Berlynas ėmėsi, siekdamas rasti alternatyvų nutrūkusiam rusiškų energijos išteklių importui ir sušvelninti energetikos krizę, nulemtą Maskvos įsiveržimo į Ukrainą.

Šeštadienį O. Scholzas Džidoje susitiko su Saudo Arabijos sostu įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu. Vėliau sekmadienį kancleris ruošėsi skristi į dujų turtingą Katarą ir susėsti derybų su emyru šeichu Tamimu bin Hamadu al Thani.

Energetinis perėjimas

Lankydamasis Abu Dabyje, O. Scholzas kartu su JAE klimato kaitos ministre Mariam Almheiri apžiūrėjo mangrovių parką, kur įgyvendinamas aplinkosaugos projektas.

M. Almheiri nurodė, kad per diskusijas sekmadienį bus aptarti ne tik energetinio saugumo, bet ir „klimato kaitos bei ekonomikos augimo“ klausimai.

„JAE įsitikinę, kad visi šie trys ramsčiai turi eiti koja kojon. Negalime į vieną ar du iš šių ramsčių žiūrėti atskirai“, – sakė ministrė.

Ji taip pat pakartojo, kad Abu Dabis reikalauja „teisingo perėjimo“ proceso atsisakant iškastinio kuro.

Tiek JAE, tiek Saudo Arabija kritikuoja „nerealistiškus“ perėjimo modelius, kurie, abiejų arabų šalių teigimu, iš dalies nulėmė dabartinę energetikos krizę pasaulyje.

Vokiečių kancleris Abu Dabyje žurnalistams pareiškė, kad jo šalis pasiryžusi daugiau niekada nebepasikliauti viena energijos tiekėja – Rusija.

„Niekada nebeatsidursime padėtyje, kai esame priklausomi nuo vienos tiekėjos ir nuo jos sprendimų“, – patikino O. Scholzas.

„Atsižvelgiant į investicijas, kurias dabar planuojame Vokietijoje ir kurios po truputį taps realybe kitais metais, iš tiesų turėsime tokią dujų importo į Vokietiją infrastruktūrą, kad nebebūsime tiesiogiai priklausomi nuo konkretaus tiekėjo kitame dujotiekio gale, kaip tai yra dujotiekio jungties atveju“, – teigė kancleris.

Jo vizitas surengtas Prancūzijos bendrovei „TotalEnergies“ išvakarėse pasirašius naują 1,5 mlrd. dolerių (eurų) vertės sutartį, turinčią padėti Dohai išplėsti gamtinių dujų gavybą. O. Scholzas pabrėžė, kad tokie projektai yra „svarbūs“.

„Turime užtikrinti, kad suskystintųjų dujų gamyba pasaulyje būtų tokia pažengusi, kad būtų galima patenkinti esamą didelę paklausą, neiškliaunant iki šiol naudotais Rusijos gamybos pajėgumais“, – sakė jis.

Skaityti visą pranešimą