VRM siūlo savo srityje nutraukti dvišalius susitarimus su Baltarusija

Prieš 1 metus 57

Valstybės gynimo taryboje vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė per Valstybės gynimo tarybos posėdį pirmadienį pateikė pasiūlymą nutraukti Vidaus reikalų ministerijos valdymo srityse sudarytas dvišales tarptautines sutartis ir tarpžinybinius susitarimus su Baltarusija.

„Baltarusijos režimas nesiliauja naudoti migrantų kaip politinio spaudimo įrankio, o Baltarusijos pareigūnai savo aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos krizės organizavimo ir fizinio barjero gadinimo. Kadangi Baltarusija pažeidžia tarptautinės teisės principus ir nesilaiko dvišalių susitarimų, jie netenka prasmės ir siūlome juos nutraukti“, – VRM pranešime sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Pasak jos, atsižvelgus į tai, kad regione geopolitinių grėsmių nemažėja, o Baltarusija, būdama Rusijos sąjungininke, pasienyje ir toliau vykdo organizuotą hibridinę agresiją prieš Lietuvą, dvišaliai tarptautiniai susitarimai su Baltarusija nebetenka prasmės.

„Artimiausiu metu vyks Vidaus reikalų ministerijos konsultacijos su Užsienio reikalų ministerija. Kiekviena sutartis bus peržiūrima ir vertinamos nutraukimo galimybės“, – BNS sakė VRM atstovas Mindaugas Bajarūnas.

Ministrė pirmadienį taip pat teigė, kad Baltarusijos režimo daromas hibridinis spaudimas valstybės sienos apsaugai nemažės, galima ir didesnių incidentų rizika pasienyje, todėl valstybės sienai saugoti bus ir toliau reikalinga Lietuvos kariuomenės bei kitų valstybės institucijų parama.

VRM duomenimis, Lietuva nuo nepriklausomybės atgavimo pradžios su Baltarusija yra pasirašiusi dvišalių susitarimų dėl bendradarbiavimo atitinkamose Vidaus reikalų ministerijos valdymo srityse, taip pat pasirašyti keli tarpžinybiniai susitarimai, kurių praktinis įgyvendinimas jau kurį laiką nevyksta.

Lietuva anksčiau sustabdžiusi Europos Komisijos finansuojamų bendradarbiavimo per sieną programų su Baltarusija ir Rusija vykdymą.

Skaityti visą pranešimą