Vis daugiau lietuvių mokosi švedų kalbos. Kodėl?

Prieš 1 metus 139

Naujos kalbos mokymasis, ypač kai esame jau nebe studentai, tikrai yra nemenkas iššūkis. Visgi, labai įdomus ir gana vertingas iššūkis. Praktika rodo, kad, norint susikalbėti visame pasaulyje, vien anglų kalbos tikrai nepakanka. Sakykim planuojate savo karjerą vystyti Švedijoje arba tiesiog apsigyventi šioje šalyje. Patikėkite, be švedų kalbos bus sunku. Švedija mūsų tautiečiams yra labai patraukli šalis, tad visai nestebina, jog išmokti kalbėti švediškai trokšta ir planuoja vis daugiau lietuvių. Gąsdina kalbos sudėtingumas? Abejojate ar tikrai jums reikalinga švedų kalba? Ką gi, pabandysime išsklaidyti jūsų abejones ir įtikinti, kad švedų kalba – protingas pasirinkimas.

Kodėl verta mokytis švedų kalbos?

Kaip žinia, kiekviena šalis labiausiai gerbia ir itin noriai priima tuo žmones, kurie laisvai kalba jos gimtąja kalba. Todėl jeigu planuojate bent kažkokią gyvenimo atkarpą praleisti Švedijoje ar tiesiog trokštate nuotykių keliaudami po skandinaviškas šalis, tuomet švedų kalba jums bus užtikrintas raktas į visas šio regiono ir jo žmonių duris.

Švedų kalba – užtikrintai lengvesnis kelias į kitas skandinavų kalbas. Jeigu turėsite bent pagrindines švedų kalbos žinias, tuomet, sakykim, norvegiškai ar daniškai pradėsite mokytis be didelio vargo.

Švedų kalba yra puikus pasirinkimas jau mokantiems anglų kalbą. Taip yra todėl ,kad šių kalbų gramatika, sintaksė ir žodynas yra labai panašūs.

Švedų kultūra yra išties labai turtinga. Niekam ne paslaptis, jog tiek knygos, tiek filmai įdomiausi tuomet, kai juos žiūrime ar skaitome originalo kalba. Todėl švediškos knygos, serialai, laidos ar kitokios kultūrinės programos atsivers visai kitokiu kampu, nei visa tai matytumėte su vertimu.

Bet kokios užsienio kalbos mokėjimas suteikia galimybes plėsti savo socialinį tinklą, surasti reikiamų kontaktų ir draugų. Tad visai nesuklysime pabrėždami, jog švedų kalbos mokėjimas užtikrintai sukurs pridėtinę vertę tiek jūsų karjerai, tiek asmeniniam gyvenimui.

Kaip palengvinti švedų kalbos mokymąsi?

Be abejonės, pats tiesiausias kelias – mokytojų kompetencija ir profesionalumas. Bent jau pradžią tikrai verta atiduoti į viską išmanančių meistrų rankas. Juk nebe reikalo sakoma, kad gera pradžia – pusė darbo. Gavę užtikrintus pagrindus, vėliau gilinti švedų kalbos žinias galėsite pabandyti ir kitais būdais.

Taigi, pirmiausia pasirinkite jūsų lygį atitinkančią mokymo programą. Vos tik įgysite tuos pačius reikalingiausius pagrindus, galite pamėginti vienu metu taikyti keletą mokymosi metodų. Laisvalaikio metu klausykitės švediškos muzikos, skaitykite paprastus tekstus švedų kalba, žiūrėkite serialus su titrais, nepraleiskite progos parsisiųsite kokią nors švedų kalbos mokymosi programėlę savo mobiliajame telefone ir galiausiai naudokitės bet kokia proga pabendrauti švediškai.

Nors dar ir nemokate gerai gramatikos, nepraleiskite progų išmokti vis naujų žodžių. Dažnai žodžius, kurie tarsi mums visiškai nieko nesako, būna labai sunku įsiminti. Tuomet kurkite asociacijas ir vartokite juos skirtinguose kontekstuose.

Ir svarbiausia – susidūrę su pirmais sunkumais, nenuleiskite rankų. Pasitelkus į pagalbą pagalbines mokymosi priemones, švedų kalbos mokymasis gali tapti netgi labai malonia veikla, kuri skatina pažinti svetimą kultūrą per visai kitokią prizmę.

Sunkiosios švedų kalbos ypatybės

Jeigu galvojate, kad norime jums įteigti, neva švedų kalbą išmokti yra vieni niekai ir šis procesas nesukels jokių sunkumų, klystate. Ši kalba, kaip ir kiekviena kita užsienio kalba, yra gana sudėtinga ir turi savųjų sunkiųjų aspektų. Vienas tokių – žodžių tarimas. Žodžių tarimo atžvilgiu švedų kalba stipriai skiriasi nuo lietuvių kalbos. Tad iš pradžių tikrai reiks gerokai palaužyti liežuvį.

Antra – vertimo neturintys žodžiai. Ši kalba turi nemažai žodžių, kurie skirti apibūdinti įvairiems jausmams arba situacijoms. Lietuvių kalboje tam gali prireikti ilgo sakinio. Taigi, būkite pasiruošę šiam nelengvam, bet, patikėkite, labai įdomiam iššūkiui.

Galiausiai – apstu ilgų švediškų žodžių, kuriuos tikrai sunkoka įsiminti. Tad nusiteikite ne vienai valandėlei tiesiog mechaniškam žodžių mokymuisi.

Keletas įdomių faktų apie švedų kalbą

Švedų kalbą galima pavadinti labai jaunute dėl vieno fakto – valstybine kalba ji tapo tik prieš šešerius metus. Ši kalba yra pati populiariausia tarp visų Skandinavijos kalbų ir yra oficiali Suomijos kalba. Kas mums labai keista – švedų kalboje pati populiariausia raidė yra S. Na ir dar viena įdomybė – švediškai negalėsite pasakyti prašau.

Skaityti visą pranešimą